Lilian Thuram, Jean-Christophe Camus & Sam Garcia — Vår historia

Lilian Thuram, Jean-Christophe Camus & Sam Garcia (ill.
123 s. Epix 2017 (2017)


Den franske före detta fotbollsspelaren Lilian Thuram (f. 1972) har länge varit en kämpe mot rasism och för jämställdhet inom fotbollen (och i samhället). Han är frispråkig och har aldrig tyckts rädd för att stå upp för sina ideal. I seriealbumet Vår historia berättar han om hur hans mamma kom från Guadeloupe till Paris på jakt efter ett bättre liv för henne och hennes barn.
     1980 var slaveriet formellt avskaffat sedan länge, men någon frihetlig jämlikhet kunde arbetarna på sockerrörsplantagerna knappast åtnjuta. En dag säger Mariana, Thurams mamma, upp sig för att ta sig till Frankrike. De officiella vägarna är stängda för ensamstående fembarnsmor men en systerdotter hjälper henne på plats. Det utlovade jobbet blir det dock inget med men hon fortsätter kämpa på.
     Året efter kommer syskonskaran efter henne. Rätsida på livet? Kanske. Det är kallt och grått och mannen Mariana träffat är aggressiv, men de reder ut det. Den lille Lilian börjar prata med en man som berättar om Louis Delgrés som ledde upproret med återinförandet av slaveriet 1802.
     Vår historia blir emellanåt lite läroboksaktig, men samtidigt behövs det. Rasismen står fortfarande stark och inga friheter går att ta för givna, i synnerhet inte om man tillhör grupper som är eller varit förtryckta. Det är Thurams seriealbum en bra påminnelse om och jag tycker med gott samvete man kan sätta boken i händerna på alla fotbollsintresserade, som en inblick i att det finns fler berättelser att höra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!