Jorden runt på åttio dagar

Originaltitel: Le tour du monde en quatre-vingts jours
Författare: Jules Verne
Översättare: Jakob Gunnarsson
Utgivningsår: 1872
Tryckår: 2002
Originalspråk: Franska
Sidantal: 255
Förlag: Rabén & Sjögren
ISBN:912965534X

Det här är Jules Vernes klassiska äventyrsroman om hur en man och hans betjänt försöker ta sig runt jorden på åttio dagar.

Phileas Fogg är en excentrisk man som är medlem i reformklubben och när de en kväll på klubben sitter och pratar slås det vad om att Phileas Fogg ska kunna färdas runt jorden på åttio dagar. Vännerna på reformklubben tror att herr Fogg tappat allt förnuft men sätter ändå emot honom. Lätta pengar.
Med Foggs betjänt Passepartout i följe beger sig Phileas ut på en resa som kommer visa sig vara både krävande och spännande.

Handlingen i sig är säkert inte ny för många idag, men när boken kom var den ett äventyr av sällan skådat slag. Att perspektivet förändrats en del på 130 år är inte så konstigt, men jag tycker ändå att handlingen står sig bra efter alla dessa år.

Språket har åldrats i samma takt som boken vilket gör att man då och då fastnar i en ”kulturkrock”. Det behöver förstås inte vara något negativt att tänka till lite om hur det var när boken kom ut, men blir det för ofta kan det vara störande.

Boken är helt klart läsvärd. En av de klassiker som faktiskt stått på sig bra mot tidens tand och som fortfarande fungerar. Som klassiker tillhör Jorden runt på åttio dagar de allra bästa, men mot modernare böcker står den sig inte lika bra och därför kan jag inte ge den något toppenbetyg.
Fortfarande en väldigt bra bok, dock.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!