Jesper Weithz — Invasiva folkgrupper

Jesper Weithz
64 s. Sjösala förlag 2019 (2019)


Vad blir det om man korsar Sverigedemokraternas partiprogram med texter från Artdatabanken (SLU)? Det låter som början på ett skämt, men i Jesper Weithz (f. 1974) diktkollage Invasiva folkgrupper blir det något helt annat, en kommentar om det våld människan utövar på naturen och den människosyn rasister och fascister tar till för att motivera sin politik.

mellan trettio och femtio procent av världens alla folkgrupper väntas vara utrotade i mitten av detta århundrade – man kan tänka sig att det är folkgrupper med god flygförmåga som kan överleva

Källorna i Weithz bok är fler än de nämnda. Dagens Nyheter, International Organization for Migration, The Guardian och flera andra författare, tidningar och myndigheter har fått, som författaren själv skriver, rena och/eller förvanskade citat införlivade i Invasiva folkgrupper. Det är ofta effektfullt, ibland smärtsamt och alltid tydligt. Emellanåt övertydligt.
     De långa stycken som tycks vara ren och skär byteshandel mellan Sverigedemokraternas partiprogram och Artdatabankens beskrivningar av utdöende arter skapar just det citatet ovan gör. Folkgrupper behandlas som djur och växter som snart försvunnit från vår jord, medan dessa å andra sidan placeras i en direkt förtryckande kontext där naturen blir onaturlig.
     Riktigt glimrande blir det i de Juice-lika dikterna, som denna:

Solen stiger
över ett världsomspännande
svedjebruk

och vi är akut hotade
(du vet det)
(jag vet det också)

Att Amazonas brinner och vi står mitt i den sjätte massutrotningen är ingen hemlighet. Både du och jag vet det. Frågan är vad vi gör åt det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!