Inga mer glödlampor

Idag förbjuds de matta glödlamporna och på sikt ska även de andra glödlamporna försvinna från marknaden. Detta enligt EU:s mål att spara (läs: inte förbruka) 40 terawattimmar i hela unionen. Det är förstås ett enormt framsteg om det visar sig fungera (vilket det, förstås, råder delade meningar om). Vad passar då bättre än att dagen till ära skriva lite om mitt förhållande till glödlampor och andra ljuskällor? Inte mycket, skulle jag säga.

Jag känner mig föga upprörd över förbudet, jag känner inget behov av att hamstra glödlampor, vilket påstås att folk gör. Tvärtom, jag har länge försökt att i längsta möjliga mån använda lågenergilampor och till viss del har det gått riktigt bra. Större delen av våra lampor är lågenergilampor och de som inte är det beror främst på en av två saker:

 • 1. Inte tillräckligt snabbt ljus. Denna kryptiska anledning handlar om att lågenergilamporna tar ju en liten stund på sig att tändas till fullo och i rum som är utan fönster och man bara har kortare ärenden i, exempelvis klädkammaren och lilla toaletten, fungerar det helt enkelt inte med ljuskällor som tar tid att starta. Det ska visst finnas lågenergilampor som tänds ganska snabbt, vet någon mer om det får ni gärna tipsa mig.
 • 2. Priset. En urdålig anledning, jag vet. Både eftersom man sparar in kostnaden i längden (eftersom de förbrukar mindre och håller längre) och dels för att det ändå inte handlar om några större summor i skillnad. Men det har varit så, de gånger jag behövt akutnya lampor har jag inte åkt till IKEA där det finns relativt billiga lågenergilampor utan stått och svurit på Hemköp och sedan köpt en glödlampa.

Eftersom jag är medveten om problemen ämnar jag göra något åt dem nu när jag inte har något val (en person med större karaktärsstyrka hade tagit tjuren vid hornen tidigare). Det gäller för mig att acceptera att en glödlampa kostar femtio spänn istället för tio, att hitta lite bättre lampor till utrymmen där ljuset är av vikt. Det är inte särskilt svårt och det här inlägget bör vi väl kunna se som ett löfte om att jag inte bara kommer försöka, jag ska bli bättre på att se till att ha rätt ljuskälla på rätt ställe.

Det främsta man bör tänka på är förmodligen att det här är en ganska liten uppoffring jämtemot det som komma skall. Det borde inte vara några problem för varenda kotte att använda lågenergilampor (eller någon energisnålare motsvarighet, typ halogen ska visst fungera också).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

 1. Lågenergilampor är skit. Jag har hamstrat runt 500 matta lampor i olika styrkor. Mer ska det bli innan idioterna förbjuder de klara också.
  Orsaker:
  1) Lågenergilampor brummar (störande som fan)
  2) De emitterar R/F-frekvens
  3) De avger ozon
  4) De ger dåligt ljus
  5) De ger ingen värme (något jag uppskattar, och vill jag inte ha värme från glödlampan i en utomhusarmatur el dyl, så använder jag en lågenergilampa)

  Att de är dyra och tänds långsamt och inte funkar i kyla och innehåller
  kvicksilver skiter jag i, men det är ju också negativa faktorer

 2. Det som är ännu bättre är LED lampor, eftersom dem inte innehåller något kvicksilver. Dock är dem fortfarande dyra, men jag har prövat en modell från Osram som jag tycker funkar bra och som jag skriver om på min blogg Miljö Prat.

  /micke

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!