Lite gör jag visst redan

Miljövänlighet är, om man inte tänker på vad man gör, ganska svårt. Vårt samhälle uppmuntrar inte direkt till ett miljövänligt leverne vilket förstås är en av de sakerna vi måste ta tag i och ändra på om vi ska ha något samhälle överhuvudtaget framöver. För min del har jag alltid tänkt att det vore schysst att leva miljövänligt till fullo, men så länge det bara stannar i tanken har det inga faktiska effekter på min omgivning.

Men om jag ska försöka analysera vad jag gör idag, nu, innan mitt nya liv ska börja finns det några punkter som är ganska lättidentifierade.

  • Jag cyklar. Om det här är frivilligt eller inte är svårt att säga. Jag har nämligen ingen bil så det är sällan ett medvetet val att låta den stå. Men hur som helst cyklar jag för det mesta dit jag ska, och cyklar jag inte så promenerar jag och är det längre sträckor så tar jag bussen (här i Linköping är det ju Etanolbussar som visserligen har effekt på miljön, men ändå är något grönare).
  • Jag har minimerat stand-by-tid. Mer eller mindre alla inkopplade elapparater drar ström även när de är avstängda. Därför är det smidigt att ha grenuttag med strömbrytare vilken man kan sätta fast ett gäng av sina apparater i. När man inte använder dem slår man helt sonika av grenuttaget. Jag har i skrivande stund tre, en i köket för mikrovågsugn, kaffebryggare och vattenkokare, en för datorn och alla prylar som hör den till och en för TV, DVD och allt det där.
  • Lågenergilampor. Jag har inte lågenergilampor överallt, men vartefter de gamla vanliga glödlamporna går sönder byter jag ut dem mot lågenergilampor. Det är alldeles för enkelt för att inte göra och även om lamporna per styck är till synes dyrare sparar man in det både på livslängd och energiåtgång.

…Och där verkar listan ta slut. Pinsamt, men det ska bli bättring. Det jag framförallt borde se över är dels vad jag handlar, dels min sopsortering och dels min elleverantör. Lite mer aktivt engagemang vore inte helt fel heller, för även om jag startat den här bloggen så är den av marginell betydelse jämfört med vad man kan göra om man organiserar sig.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!