Tillsammans

Originaltitel: Tillsammans
Regissör: Lukas Moodysson
Manus: Lukas Moodysson
Språk: Svenska
Land: Sverige, Danmark och Italien
År: 2000
Längd: 106 minuter

Tillsammans utspelar sig på mitten av 70-talet i kollektivet med samma namn som filmen. Där bor bland andra Göran (Gustav Hammarsten) som när hans syster (Lisa Lindgren) lämnar sin man (Mikael Nyqvist) bjuder in henne och barnen till kollektivet. Med barn utifrån i hushållet bildas en ny ordning där TV kanske inte är så hemskt, till exempel.

Lukas Moodysson har gjort till sin grej att ”visa hur det är”, gärna med en lite överdriven ton. Det är förstås inte helt oproblematiskt, men här fungerar det betydligt bättre än i hans övriga filmer. Kanske beror det på att det ”äkta” han vill få fram i Tillsammans blir något humoristiskt. Vad jag verkligen hoppas är att det är meningen. Det är lätt att skratta åt den absurda situationen som uppstår med så många olika karaktärer i ett och samma hem.

Många skådespelare har framträdande roller i Tillsammans, och utan deras talang hade filmen fallit platt. Men de är duktiga, riktigt duktiga allihop. Sverige har bra skådespelare, men det visas alltför sällan.

Problemet jag har med Tillsammans, det som gör att den inte får högre trots att det är en bra produktion, är att jag har svårt för den småfåniga undertonen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!