I, Robot

Originaltitel: I, Robot
Regissör: Alex Proyas
Manus: Isaac Asimov, Jeff Vintar och Akiva Goldsman
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2004
Längd: 115 minuter

Det här påstås vara en filmatisering av Isaac Asimovs science fiction-roman med samma namn. Flera saker får mig att tvivla på att likheterna sträcker sig längre än titeln.

Året är 2035 och hela samhället bygger på tryggheten som robotarna skapat för människorna. De är gjorda för att hjälpa människorna och lyder under robotlagarna som säger att de inte kan skada folket. När en ny generation av robotar sätts i arbete får Del Spooner (Will Smith) nytt vatten på sin hata robotar-kvarn och försöker övertyga de ansvariga om att robotarna egentligen är farliga.

Enligt personer jag pratat med ska boken och filmens handling skilja sig rejält och det skulle inte förvåna mig. I, Robot känns verkligen inte som en Isaac Asimov-roman. Manuset saknar helt uthärdlig dialog och genomtänkt handling och känns mest som en orgie i fåniga saker.

Skådespeleriet är ohyggligt taffligt. Skådisar som i vanliga fall är bra (inte Will Smith då, han håller sig på jämn lägstanivå) sjunker till botten som stenar och lämnar bara ett enormt hål av ouppfyllda önskningar.

I, Robot är verkligen enormt dålig och ingenting jag önskar min värsta fiende. Den är inte det sämsta jag sett men den ligger i alla fall i samma liga.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

5 Comments

 1. Jag säger bara ”Converse-skor”… har inte sett värre exempel på produktplacering sedan ”Ingenmans land”.
  En tafflig film, som sagt.

 2. Oj, så dålig tyckte inte jag att den var. Converse-skorna var ju, som Hannes säger, bara löjligt, och det fanns ju en del hål i historien…men det var inte plågsamt att se den.

 3. som film tycker jag den var som vilken annan actionrulle som helst, den stod inte ut särskillt mycket.

  och jag tror att många tycker extra illa om filmen just för att den var baserad på en bok som dom själva tyckte om.

  fan, jag kan inte se skillnad på denna sörja jämfört med resten av medioker underhållning som trycks på mig varje dag.

 4. Hannes och Caroline: Jag tycker produktplacering är rätt charmigt och störde mig inte alls på det. Jag vill också vara en sellout. :D

  Snigel: Sött. :)

  Ante: Jag tycker faktiskt den är sämre än alla andra (näh, inte alla) actionrullar. I, Robot saknade typ allt jag vill ha en i en actionfilm, och actionfilmer behöver inte ha uselt skådespeleri och dåligt manus även om det är otäckt ofta de har det.

  Jag har som sagt inte läst boken och har därför svårt att göra en rättvis jämförelse, därför lät jag bli (annat än att referera till några rykten) och bedömde filmen i sig istället. Det är möjligt att den skulle få sämre om jag läst boken först, men det är svårt att säga.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!