Fragile Things

Originaltitel: Fragile Things
Författare: Neil Gaiman
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2007
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 440
Förlag: Headline Review
ISBN: 978-0-7553-3415-5

Fragile Things är den första novellsamlingen av Neil Gaiman som jag läst. Novellsamlingar är knepiga men ack så njutbara.

Precis som sig bör är Fragile Things knepig att förklara vad den handlar om. Den består av en rad (typ tjugosex stycken) noveller och dikter. Den längsta är närmare 60 sidor, den kortaste en. I allmänhet ligger de dock runt tio sidor – en lagom längd.

Bland favoriterna finns Closing Time som handlar om personer som berättar saker, Bitter Ground som börjar ”In every way that counted, I was dead”, Other People om skärselden, Keepsakes and Treasures – om hämnd, eller något, Good Boys Deserves Favours om en liten basist, How to Talk to Girls at Parties om en nervös pojke på fest och The Day the Saucers Came – en kärleksförklaring? De uppräknade är helt underbara, alla andra är fortfarande väldigt bra.

Någon egentlig röd tråd finns inte. Det är lite synd men knappast något jag kan haka upp mig på. Istället har jag hittat på en egen röd tråd: Varenda novell, nästan varenda ord, inspirerar mig. Allting är en fantastisk komposition av underbart språk och häftiga idéer. Neil Gaiman gör mig inte besviken.

Problemet – och enda anledningen i hela världen till att den inte får full pott – är spretigheten. Det hindrar mig dock inte från att verkligen, verkligen rekommendera den. Den är Gaiman i ett nötskal och det kan inte vara dåligt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

5 Comments

  1. Intressant. Jag har en annan av hans novellsamlingar som jag hållit på med ett tag nu (Smoke and Mirrors) och mitt betyg kommer nog skilja sig ganska mycket från det här…

  2. Smokes and Mirrors vill jag också läsa, å andra sidan skulle jag nästan kunna tänka mig att föda Neil Gaimans barn så jag gillar nog även den. :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!