Hyllning till Sveriges Television

I min värld råder det ingen större tvekan om att Sveriges Television är helt och fullt dominerande inom TV-produktion och -sändningar. Jag har länge hävdat det, även om programmen jag velat följa varierat rätt mycket i mängd. Nu har jag dock kommit till en punkt då jag känner att jag skulle kunna klara mig med bara SVT i dumburken. Det här inlägget är dels en hyllning, dels en motivering till varför och vad som gör SVT så överlägsna.

Första anledningen är frågeprogrammet Vem vet mest? som går varje vardag klockan 19.00 på SVT2. Jag har alltid gillat frågesport (jag kanske återkommer till det) och kanske har jag någonstans i bakhuvudet saknat Jeopardy lite. Egentligen var det en slump att jag började titta på Vem vet mest?. Det gick någon repris när jag råkade sätta mig och bläddra runt lite bland kanalerna och snubblade över programmet – och fastnade. Det jag framförallt tycker är så bra, jämfört med exempelvis Vem vill bli miljonär?, är tempot. Här kommer frågorna på löpande band och en grov uppskattning är att det levereras ett hundratal frågor per program. Väldigt skojigt och givetvis väldigt lärorikt.

Andra anledningen är kulturmagasinet Kobra (tisdagar 21.30) och litteraturprogrammet Babel (onsdagar 21.30). Kobra har länge varit en given favorit, med massor av fantastiska och intressanta reportage från hela världen. Kristofer Lundström är dessutom en riktig stjärna på att leda programmet. Jag har fått väldigt många tips på personer att läsa vidare om. De har nästan alltid intressanta teman som de bygger programmen runt.

Babel å sin sida är en nyare upptäckt. Av någon anledning var jag inte särskilt intresserad av Babel när det började sändas. Det var först nu när nya säsongen drog igång som jag kände att det var ett program som jag inte får missa. Pratshowsstilen passar både programmet och Daniel Sjölin som axlar TV-programledarrollen som få andra. Han är riktigt duktig på att göra gästerna intressanta och liksom Kobra är Babelredaktionen duktiga på små inslag och spännande ämnen.

En annan pratshow där programledaren är bra, kanske till och med bäst, på att göra personer intressanta är Skavlan. Fredrik Skavlan samtalar med gäster som få andra kan. Jag blir gång på gång imponerad över hur han lyckas lyfta fram personer som i sig kanske inte är jättespännande eller har massor att säga och få dem att skina, likaså får han till synes väldigt omaka gäster att diskutera väldigt breda ämnen. Jag hoppas verkligen att SVT fortsätter med Skavlan så att jag kan fortsätta låta mig imponeras.

Det finns förstås åtskilliga program utöver de fyra nämnda. En personlig storfavorit är På Spåret som år efter år levererat förstklassig underhållning kombinerat med bildning. Gomorron Sverige är utan tvekan det bästa morgonprogrammet, också begåvat med duktiga programledare och en mycket bra blandning av allvar och humor. Sveriges Television är dessutom överlägsna när det gäller sportbevakning.

Det finns ytterligare en sak som gör att SVT befäster sin plats som absolut bästa kanalen på TV: SVT Play. Tjänsten som SVT arbetat med och förbättrat under en lång tid har nu blivit helt fenomenal. Snart efter att programmen sänds läggs de ut på SVT Play och gör att jag inte behöver leta efter repriser för att se de program jag missar. Kvaliteten är något sämre än TV, men inte mycket, och strömmandet fungerar felfritt. Det är dessutom väldigt lätt att hitta enskilda delar av ett program. Man slipper sitta och hoppas på att någon lägger upp det på Youtube.

Sveriges Television är visserligen inte den bästa av organisationer, det vill jag inte ge dem, men de är väldigt, väldigt bra på att producera grymma TV-program, så grymma att de är de enda som lyckas få mig att följa program. Det är värt en hyllning. Samtidigt är det här tips på vad man borde se om man nu vill titta på TV (eller på SVT Play).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!