Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ — Stay with me

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀
296 s. Canongate 2018 (2017)


Nigerianska Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ (f. 1988) slog igenom med dunder och brak med sin debutroman Stay with me 2017 och har sedan dess blivit översatt till en rad andra språk, däribland till svenska på Piratförlaget. Med precision placerar hon sin berättelse i Nigerias turbulenta 1980-tal och gör den oerhört levande.
     Yejide är gift med Akin och de har försökt få barn så länge de har varit tillsammans, mer eller mindre. Det förväntas av dem, det är tradition. Snart tror hon sig också bli gravid, men efter elva månader och många besked om att livmodern är tom går skengraviditeten över. Akins mamma arrangerar under tiden så att Akin kan gifta sig med en andra fru, någon som verkar kapabel att bära hans barn. Det går stick i stäv med hur Yejide och Akins förhållande sett ut tidigare. Trots det är det Yejide som blir gravid, på riktigt den här gången.
     Adébáyọ̀ gör mycket bra i Stay with me, hon har bra driv i berättandet och målar upp en miljö som känns autentisk och passande. Historien växlar perspektiv mellan Yejide och Akin på ett sätt som lämpar sig väl eftersom den innehåller många svängar och lögner vilka påverkar både figurernas versioner och uppfattningen man får av dem. Dessutom sätter hon konflikten mellan modernitet och tradition i strålkastarljuset när hon ställer relationen mellan Yejide och Akin mot förväntningarna hans familj lägger på dem.
     Som förälder gör det dessutom ganska ont att läsa Stay with me på ett sätt som liknar känslan av Doris Lessings kortroman The Fifth Child. Yejide och barnen råkar ut för en del elände och det tar hårt. Å ena sidan är det nästan omöjligt att föreställa sig känslan, å andra sidan gör Adébáyọ̀ det omöjligt att låta bli.
     Stay with me har många lager att utforska. Adébáyọ̀ är en mycket kompetent berättare och historien har många krokar man som läsare kan fastna på. Det är helt enkelt en på många sätt bra bok.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!