A California Bestiary

a-california-bestiary

Rebecca Solnit & Mona Caron (ill.)
47 s. Hayday Books, 2010 (2010)


Som gammal rollspelare satt jag ofta försjunken över tjocka böcker med inspirerande och fantasifulla beskrivningar av varelser och vidunder som kunde dyka upp i de förtrollade världarna vi befolkade. Och jag älskade det. Kanske berodde det på att jag innan dess lade åtskilliga timmar på att läsa faktaspäckade texter om de varelser som fanns i den riktiga. Att en av mina husgudar, Rebecca Solnit (f. 1961), skrivit ett bestarium om Kaliforniens fauna är en orimligt bra matchning.
     I den av Mona Caron illustrerade A California Bestiary beskriver Solnit väl utvalda delar av djurlivet i The Golden State. Vi får möta bland andra den kaliforniska kondoren, den utdöda kaliforniska grizzlybjörnen och monarkfjärilen. I korta avsnitt reflekteras över djurens tillvaro och framförallt deras förhållanden till människan (läs: vad vi människor ställt till med). Det väldigt lilla formatet gör tyvärr att det inte erbjuds särskilt mycket till fördjupningar. Samtidigt är det inte riktigt poängen och när jag i tidernas begynnelse skärskådade såväl fiktiva som faktiska djur var det framförallt kvantitet som var det viktiga. Så många som möjligt skulle avhandlas.
     Jag tror visserligen att Solnit hade kunnat skriva både längre och djupare, men i den lilla A California Bestiary ryms tillräckligt mycket för att väcka intresse och det genomgående temat på reaktionerna i min sträckläsning var ”det borde göras fler böcker av den här typen!”
     Djurliv har, som tidigare nämnts, alltid legat mig mycket varmt om hjärtat och i det här formatet sätts de i ett sammanhang utan riktig motsvarighet i dokumentärfilmerna eller litteraturen (som avhandlar många arter). Men 47 sidor i fyrfärg står inte riktigt på egna ben och föga förvånande är boken utgiven i samarbete med Oakland Zoo. Så finns det någon djurpark här i Sverige som vill göra en liknande bok står jag till förfogande. Hör av er!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!