Det blåser på månen

Originaltitel:The Wind on the Moon
Författare: Eric Linklater
Översättare: Hugo Hultenberg
Utgivningsår: 1944
Tryckår: 1995
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 287
Förlag: Norstedts förlag AB
ISBN: 91-1-957392-8

Det blåser på månen är väl egentligen en barn- eller ungdomsbok som jag läste av nostalgiska skäl. Jag mindes den som väldigt bra och tänkte ta reda på om det stämde.

Dina och Dorinda är två systrar som är stygga både med flit och när de gör saker med gott uppsåt. Kvällen då deras pappa far ut i kriget blåser det en vind över månen och om barnen är stygga då kommer de vara stygga ett helt år. Och året blir inte alls som flickorna räknat med, istället hinner de med många och märkliga äventyr som till slut tar dem ut på det största: rädda deras pappa från ett fängelse i ett främmande land.

Handlingen och framställningen av den är väldigt enkel och inte särskilt väl sammanhållen. Den lämnar mycket att önska när det gäller saker som rent skrivarhantverk, men ändå känns den charmig och man kan ha överseende med många av de inte fullt så bra sakerna.

Jag skulle inte tveka att sätta den här boken i händerna på en tioåring men jag skulle dra mig länge innan jag rekommenderade den till någon vuxen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!