Flugfällan

Originaltitel: Flugfällan
Författare: Fredrik Sjöberg
Utgivningsår: 2004
Tryckår: 2008
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 233
Förlag: Nya Doxa
ISBN: 978-91-578-0524

Flugfällan är delvis självbiografisk, delvis en biografi om den excentriske entomologen och upptäcktsresanden René Malaise som med sina idéer och äventyr inte bara konstruerade den revolutionerande insektsfällan som är döpt efter honom utan som även fick folk att avfärda honom som tokig efter att han skrivit en bok om Atlantis som stöder att temperaturen är anledningen till att jordens yta (i form av berg och dalar) ser ut som den gör. Sjöberg följer till viss del i Malaise fotspår då han själv är entomolog och djupt insatt i samlandets psykologi.

Fredrik Sjöberg lyckas med konststycket att väva ihop Malaise spår och sitt eget. Inte bara kapitlen om honom själv och sitt samlande utan även språket och den väldigt personliga samtalstonen gör att man liksom lär känna honom. Det är fantastiskt välskrivet och gör det verkligen läsvärt. Samtidigt lyckas han, bokens jag, berätta om Malaise och alla hans förehavande vilket ger en ganska bra bild av vem denne märklige och relativt okände vetenskapsman var. Och allting passar så bra ihop. Det är till synes en bok om entomologi, men utvecklas till något mycket mer. Om samlande, om författaren och om René Malaise. Om förståelse för andra och om hur det är att vara ensam. Det är en, ironiskt nog, mångfacetterad bok.

Jag har redan nämnt språket, men det är värt att nämnas igen. Det är medryckande och även om jag personligen inte har något intresse överhuvudtaget av insektssamlande så finner jag mig där sittandes och fundera över de latinska namnen på blomflugor. Man sugs in i texten och man kan inte riktigt släppa den, trots att innehållet, i en annan utformning, hade varit fullständigt ointressant. Jag är imponerad.

Så låt er inte avskräckas av det faktum att boken sägs handla om entomologi (och troligen står bland biologiböcker på biblioteket), det är i allra högsta grad en litterär upplevelse och, visar det sig, ganska bildande dessutom.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!