Exit Through the Gift Shop

Originaltitel: Exit Through the Gift Shop
Regissör: Banksy
Språk: Engelska och franska
Land: USA och Storbritannien
År: 2010
Längd: 86 minuter

När min personliga husgud, gatukonstnären Banksy, regisserar en dokumentär kan man ana att allting inte nödvändigtvis är vad det utger sig för att vara. Man lämnas hänsynslöst i ett tillstånd av förvirring och det är, utan att överdriva, genialt alldeles oavsett om det är en autentisk dokumentär eller en satir rörande modern konst och den alltigenom lurade massan.

Vi får följa Thierry Guetta, sedemera Mister Brainwash, en fransman som fått för sig att han alltid ska filma. Av en slump hamnar han i en våg av av gatukonst och nattliga äventyr och blir den nya konströrelsens hovfotograf. Mycket på grund av att han utger sig för att göra en dokumentär om gatukonst, något han inte alls har för avsikt att göra. Större och större namn vill ha honom med, men en – Banksy – är utom räckhåll för den lille polisongprydde fransmannen. Åtminstone tills dess att även Banksy behöver hans assistans. Snart börjar Thierry Guetta inspireras av legenden och börjar skapa sin egen konst. Det är ytligt och det är själlöst, men hypen kring Mister Brainwash ökar stadigt så till den milda grad att när han skakat ihop en märklig korvtårta till utställning så gör han succé. Massan köper Guettas meningslösheter rakt av.

Banksy kommenterar det hela med orden ”I used to encourage everyone I knew to make art; I don’t do that so much anymore.”

Det Banksy gör i Exit Through the Gift Shop, oberoende av dess autencitet, är att belysa en del av konstvärldens problem: bristen på tankar. Banksy själv är känd för att med relativt enkla medel leverera hårda samhällskommentarer, något Thierry Guetta är raka motsatsen till. Om filmen är ett medel för att visa för alla hur mycket smartare han är än alla andra kan jag leva med det, men det finns en skärpa i varje sekund av dokumentären som gör att jag får känslan av att han vill mer än så.

Exit Through the Gift Shop är dessutom läckra filmsekvenser, läckra bilder och läckra idéer destillerade då den i stor utsträckning följer de mer berömvärda gatukonstnärerna som Shepard Fairey (Obey Giant), Banksy (banksy.co.uk) förstås och André (Monsieur A). Detta tillsammans med Rhys Ifans behagfulla berättarröst blir filmen i sig ett konstnärligt mästerverk. Fantastiskt.

Vill man veta vad man ser och få raka besked är Exit Through the Gift Shop knappast att rekommendera, men är man intresserad av konst och samhällskritik så är den här filmen ett måste. Personligen tycker jag att den tillhör det bästa som gjorts på väldigt länge.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!