Edan Lepucki — California

Edan Lepucki
389 s. Little, Brown 2014 (2014)


Den fjärde juni 2014 vann Edan Lepucki (f. 1981) vad som bara kan beskrivas som alla författardebutanters drömvinst. Till följd av en dispyt mellan megaföretaget Amazon och programledaren Stephen Colbert där de tidigare blockat bort titlar utgivna av Colberts förlag från sitt sortement utnyttjade talkshow-värden sitt program till att uppmana alla att förhandbeställa en viss California från andra försäljare. Mer eller mindre över en natt femdubblades den tänkta upplagan och Lepuckis namn spreds som en löpeld. Utan Colberts gerillamarknadsföring (eller vad man ni ska kalla det) är det väl tveksamt om boken fått samma genomslag alldeles oavsett dess meriter.
     California är en efter katastrofen-dystopi där de rika så sakteliga slöt sig i mindre samhällen och lät det övriga förfalla. För att slippa kaos och utsatthet drog paret Frida och Cal i vildmarken där de bott i ett skjul ett par år när berättelsen börjar. De är relativt unga, ännu inte trettio år, och Fridas mens är två veckor sen. De ställs inför frågan om hur de ska kunna ta hand om ett barn i deras situation. Deras enda vänner, familjen Miller, har ju två barn, men är å andra sidan kompetenta och pragmatiska på ett sätt som Frida och Cal inte är. Samtidigt hör de rykten om att det finns andra människor i närheten, människor som kanske kan hjälpa dem, men är de vänligt inställda?
     Förvecklingarna är fler än så och den obarmhärtiga tid de lever i ställer många frågor om föräldraskap förstås, men även om ensamhet och gemenskap, om våld som metod, om klass och pengarnas förtryck. Mycket av det hör förstås genren till, men samtidigt skriver Lepucki in sig i något som jag tänkte fördjupa mig i vid ett senare tillfälle, men som kort kan beskriva som en ny generations dystopiskildringar. Är det milleniegenerationens narrativ vi börjar se?
     Romanen är solid, emellanåt riktigt bra, och klart läsvärd, och på så sätt är det bra att Colbert riktade strålkastarljuset mot den. Den står på egna ben och erbjuder något annat. För den som likt mig inte kan få nog av hopplösa framtidsvisioner skulle jag beskriva California som given läsning.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!