Jacqueline Woodson — Brown Girl Dreaming

Jacqueline Woodson
320 s. Nancy Paulsen Books 2014 (2014)


2018 tilldelades amerikanska Jacqueline Woodson (f. 1963) ALMA-priset som delas ut årligen till barn- och/eller ungdomsbokförfattare. En av de mest hyllade verken i hennes produktion är prosalyrikbiografin Brown Girl Dreaming i vilken hon beskriver sin uppväxt i Ohio, South Carolina och New York, därtill gör något unikt.
     Tempot är lugnt, korta nedslag i kronologisk ordning från hennes födsel den 12 februari 1963 och framåt med flyttar från Columbus och Greenville, långa perioder boende hos morföräldrarna, en frånvarande och emellanåt saknad pappa, samtidigt som en medborgarrättslig kamp förs omkring henne. Först märks det knappt, men efter hand blir det tydligt att hon tvinnar en fläta. I en test berättar hon om språk, om fantasi, om hur hennes uppfinningsrikedom ifrågasätts och om uppvaknandet som författare:

The first time I write my full name

Jacqueline Amanda Woodson

without anybody’s help
on a clean white page in my composition notebook,
     I know

if I wanted to

I could write anything.

Letters becoming words, words gathering meaning,
     becoming
thoughts outside my head

becoming sentences
written by

Jacqueline Amanda Woodson

I den andra slingan synliggör hon rasismen och de svartas civilrättskamp, i den sista finns familjelivet, syskonen som är begåvade eller på väg att dö, äldre släktingar som gör olika typer av intryck på henne, Jehovas vittnen och sådant som genom hennes personliga berättelse görs allmängiltigt. Flätan är stark och håller ihop berättelsen på ett sätt jag sällan upplevt förut.
     Woodsons språk är nästan meditativt, hennes fria verser rymmer väldigt mycket. Trots konflikter och problem, trots allt, förlorar hon aldrig skärpa. Dramatik finns, men gesterna är aldrig yviga. Finns det nostalgi någonstans mellan raderna så har den fått stå tillbaka för något annat, något öppnare.
     Brown Girl Dreaming är en ungdomsbok, påstås det, och jag tror att det för all del skulle kunna stämma. Dock är det en dum begränsning, för det finns något i boken för alla, även vuxna. Det är kort och gott ett gränsöverskridande mästerverk.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!