Doctor Fischer of Geneva

Originaltitel: Doctor Fischer of Geneva or The Bomb Party
Författare: Graham Greene
Utgivningsår: 1980
Tryckår: 1980
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 140
Förlag: The Bodley Head
ISBN: 0-370-30316-4

Engelsmannen Alfred Jones har flyttat till Schweiz och en dag möter han den unga och vackra Anna-Luise Fischer som han till slut äktar. Hennes far är den ökände doktor Fischer som enligt ryktet håller makabra fester för sin närmaste krets. Som doktorns svärson har Alfred svårt att undvika att luras in i Fischers nätav konstiga lekar.

Graham Greene fortsätter sin trend från Our man in Havana och har ett perfekt språk. Med elegans fast utan att strössla ord lyckas han föra fram en intressant och tankeväckande historia som både underhåller och väcker frågor. På många punkter är Doctor Fischer of Geneva en perfekt bok och Greene en fulländad författare.

Doctor Fischer of Geneva fungerar också som en god illustration och (återigen) satir. Den här gången är det rikedom och girighet som läggs under luppen och på ett trovärdig sätt gör han narr av girighet.

Tyvärr är boken och karaktärerna (även om de är mycket väl beskrivna) inte så pass intressanta att jag med gott samvete kan ge Doctor Fischer of Geneva full pott. Däremot måste jag rekommendera boken som ytterligare en mycket läsvärd bok från Graham Greene.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!