Die Welle

Originaltitel: Die Welle
Regissör: Dennis Gansel
Manus: Dennis Gansel, Todd Strasser och Peter Thorwarth
Språk: Tyska
Land: Tyskland
År: 2008
Längd: 101 minuter

För en massa år sedan, när jag läste psykologi på gymnasiet, visade läraren en kortfilm som hette The Wave (IMDB) som handlade om en lärare som gjorde ett experiment på sin klass för att visa att det inte är så otroligt eller ens konstigt att ett samhälle som det i nazityskland blev till. Experimentet sägs ha genomförts i verkligheten och sedan början av december så finns det en nyversion av filmen.

Temat och experimentet är väldigt intressant, och filmens värde bygger ju främst på att avskräcka tittarna från att bara acceptera det som sätts i system från högre ort. På många sätt är filmen tänkvärd för alla, men den riktar sig nog främst till högstadie- och gymnasieungdomar vilket på många sätt märks då man till mångt och mycket blir skriven på näsan, för regissören vill inte riktigt lita på att vi kan ta till oss dess budskap utan hjälp. Jag tror det är rätt dåligt att fördumma tittaren när det är ett så pass viktigt ämne som behandlas.

Hur nära den här filmen ligger verkligheten (eller boken som ligger till grund för båda filmerna) vet jag inte, men jag har en känsla av att den här är mycket längre ifrån originalet än vad första filmen är. Visst, det har gått en himla massa år sedan experimentet gjordes och handlingen kanske måste anpassas till ett modernt sammanhang, men jag kan ändå inte låta bli att störa mig på att de blandat in saker som egentligen känns irrelevant bara för att det ska vara lite coolare (exempelvis en lång scen då ungdomarna springer runt stan och ”taggar” byggnader med Die Welle-loggan). Det är förmodligen mitt största problem med filmen.

Jag vet inte om just Die Welle är filmen man borde se, men om den gamla filmen är svår att få tag på är det möjligt att den här är ett bra substitut. Oavsett tycker jag att man på något sätt bör ta till sig den här berättelsen och låta sig förundras och skrämmas av vilken mentalt svag varelse människan egentligen är (eller något). Synd på en film som kunde varit bättre och en berättelse som förtjänar bättre.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!