Det femte elementet

Originaltitel: The Fifth Element
Regissör: Luc Besson
Manus: Luc Besson och Robert Mark Kamen
Språk: Engelska, svenska och tyska
Land: Frankrike
År: 1997
Längd: 126 minuter

Framtiden är färggladare trots att människans existens hotas av ondskan, personifierad av Zorg (Gary Oldman). Bara Det femte elementet (Milla Jovovich) kan rädda världen, men hennes existens är hotad och hon får hjälp av den taxikörande ex-soldaten Korben Dallas (Bruce Willis) som mer eller mindre frivilligt ger sig ut på uppdraget att rädda världen.

Handlingen är ganska enkel, men vad gör väl det när paketeringen är så utsökt? De häftiga miljöerna och den balla världen Luc Besson målar upp (med hjälp av modedesignern Jean-Paul Gaultier) fångar verkligen mig och jag både fascineras och inspireras av den. Handlingen är mest en vägvisare genom världen, snarare än den är kärnan i filmen. På alla sätt är Det femte elementet fulländad till utseendet, detta trots att effekterna har tio år på nacken.

Den huvudsakliga skådespelartrion Jovovich, Willis och Oldman fungerar väldigt bra. Milla Jovovich gör den konstiga Leeloo på ett perfekt sätt, Bruce Willis är återigen antihjälten som räddar dagen (vilket är en roll han är väl van med vid det här laget) och Gary Oldman gör den tokige och excentriske Zorg på ett sätt som få andra skulle klara. Chris Tucker och Ian Holm bör båda nämnas. Den tidigare för en roll som han verkligen passar i med sin skränighet. Den senare för den söta och halvrättfärdiga översteprästen som bara vill göra sitt för att rädda världen.

Allting med Det femte elementet är verkligen fullträff. Det är som sagt ingen djup film, men den är stor underhållning rakt igenom. Den är ett måste!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Jag tycker inte att filmen är en femma, men den är väl värd fyra eller möjligen fyra och en halv i min bok. Jag diggar framfaröllt världen och skådespelarna. Det är väl den här och Leon som Gary Oldman gör bäst (av de jag sett) och han gör det så satans bra. Dessutom tycker jag Willis fungerar rätt bra, vilket inte är sant speciellt ofta.

    1. Gary Oldman är alltid sjukt grymt bra. Han är förmodligen en av de bästa skådespelarna i Hollywood jämte Kevin Spacey. Bruce Willis är rätt intressant för han är rätt bra ändå, men bortsett från De tolv apornas armé och Femte elementet är det mest skit han är med i. :)

  2. Jag gillar också den här, kommer ihåg att min lillebror låg sömnlös i flera nätter efter att vi sett den.

    ”I’m a meat-popsicle…”

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!