I regi av Alastair Fothergill, Jonathan Hughes & Keith Scholey
83 minuter. 2020
I snart 70 år har David Attenborough (f. 1926) öppnat dörren till naturens alla skrymslen och hörn. Djupa hav, höga bergskammar och avlägsna skogar har alla klätts med ord i Attenboroghs karaktäristiska berättarstil. Under alla dessa år har han också sett jorden förändras. Från 300 ppm CO₂ i atmosfären till 415. Från 2,5 miljard människor på jorden till 7,7 miljarder. Han har sett många av jordens djur- och växtarter dö ut och enorma områden av vild natur förstöras.
Dokumentären David Attenborough: A Life on Our Planet är hans vittnesmål.
Filmen är ovanlig på det sättet att personen Attenborough tar mycket plats. Hans långa liv och karriär blir en röd tråd i narrativet, från första ammoniten han hittade som barn via arkivbilder från dokumentärer han gjort och nedslag i mänsklighetens utveckling. För vår hållbara jords del är det inte en positiv utveckling. Vi människor lever utanför jordens ramar och gör vi det är det per definition ohållbart.
Han beskriver vilken fantastisk värld vi har, men också hur regnskog skövlas, hur korallreven dör, hur isarna smälter och allt är mänsklighetens fel, följderna katastrofala.
Om någon vill veta ungefär hur det ser ut i mitt huvud åtminstone en stund varje dag så är den första timmen av A Life on Our Planet mer eller mindre exakt rätt. Det är mörkt och det är tungt och det är oöverstigligt.
Sista delen är den hoppfulla delen, den som jag ofta glömmer bort. Attenborough säger själv att han haft tur, levt ett privilegierat liv och fått se allt det han fått se, men också för att han föddes då han gjorde. På 1950-talet var världen fortfarande relativt outforskad. Den var påverkad, visst, men det har sluttat brant utför sedan dess. Vid en ålder av 94 år hade det varit lätt att ge upp och låta det vara andras problem. Men inte för Attenborough. Han berättar att det finns en väg framåt, en som kombinerar både högteknologiska lösningar och lågteknologiska och att mycket av det redan finns fungerande, om än i för liten skala än.
A Life on Our Planet är en mycket sevärd dokumentär. Det blir tydligt vad som står på spel. Vem mer behöver se denna film? frågar filmaffischen. Alla, skulle jag säga.