Citronträd och motorolja

Originaltitel: The World’s Fastest Indian
Regissör: Roger Donaldson
Manus: Roger Donaldson
Språk: Engelska
Land: Nya Zeeland, USA, Schweiz och Japan
År: 2005
Längd: 127 minuter

Baserad på den sanna historien om Burt Munro (Anthony Hopkins handlar Citronträd och motorolja om Nya Zeeländaren som under 40 år meckade med sin Indian så att den skulle slå flertalet hastighetsrekord för landgående fordon. Men för att Burt Munro skulle få chansen att slå rekorden krävdes det en rad uppoffringar, chansningar och en resa utan dess like där den charmige Burt gjorde många vänner.

Det är sällan jag bryr mig om ifall något är en sann historia eller inte. Egentligen gör jag det inte nu heller, men jag gillar känslan av att man kan tro på det man ser. Få gånger har jag känt det så stark som när jag såg Citronträd och motorolja. Framförallt är det alla karaktärer han stöter på på sin resa som verkligen känns trovärdiga. Aldrig bryts illusionen för att något känns fel. Inte ens att det är Anthony Hopkins, mer känd som kannibal, som spelar huvudrollen stör mig. Tvärtom – han precis som alla andra gör ett kanonjobb. Jag måste främst ge en eloge till Chris Williams som spelar Tina, transvestiten på hotellet, med otrolig charm.

Det finns egentligen ingenting som är direkt dåligt med Citronträd och motorolja. Det som är tveksamt är väl om manuset eller historien är helt passande som film (och det är nog det som gör att den inte får full pott). Folk kommer och går och filmen känns lite som en skolresa. Det är inte något dåligt utan snarare en stil (som jag uppskattar i böcker). Slutbetyg får väl ändå visa att jag verkligen gillade Citronträd och motorolja. Kanske kan den arbeta sig upp till en fullpoängare om den får sjunka in lite mer, men det spelar inte så stor roll. Den måste ses!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!