Gothika

Originaltitel: Gothika
Regissör: Mathieu Kassovitz
Manus: Sebastian Gutierrez
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2003
Längd: 98 minuter

En kriminalpsykolog vid namn Miranda Grey (Halle Berry) åker hem från jobbet en regnig natt, hon stöter på en flicka (Kathleen Mackey) och drabbas sedan av minnesförlust. När hon vaknar upp igen är hon inlagd på sin egen avdelning anklagat för det brutala mordet på sin make. Hon söker sin frihet, men minnet är bara en av alla saker som spökar.

Jag är ju lite svag för mentalsjukhus och -sjukdomar (morbid svaghet, men vad kan man göra?) och därför verkade Gothika lovande. Historien är dock på ett annat plan och spöken blandas in, något jag finner oerhört onödigt när ”verkligheten” kan vara så mycket mer skrämmande. Jag hade hellre sett en ”naturlig” förklaring på allt. Tanken är inte fel, men utförandet kunde varit bättre.

Det stora problemet är Halle Berry och Penelope Cruz som, milt uttryckt, inte är de bästa skådespelarna i Hollywood. Robert Downey Jr. håller dock uppe medelnivån något.

Gothika är en halvkass, halvbra skräckis som inte berör nämnvärt eller är särskilt läskig. Den är knappt värd tiden den tar att se. Tyvärr, för tanken var god.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!