Skruva den som Beckham

Originaltitel: Bend it like Beckham
Regissör: Gurinder Chadha
Manus: Gurinder Chadha, Paul Mayeda Berges och Guljit Bindra
Språk: Engelska
År: 2002

Det är inte lätt att vara indisk tjej och duktig på fotboll. Vem vill gifta sig med någon som inte kan laga aloo gobi?

Skruva den som Beckham handlar om två fotbollstokiga tjejer. Den ena, indiska Jess (Parminder Nagra) som sliter för att hennes föräldrar ska acceptera att hon vill spela fotboll och inte bara tillfredställa sina äldre. Dels Jules (Kiera Knightley) som får stort stöd av sin pappa, men hennes mamma förstår sig inte alls på henne.
En dag när Jess är ute och spelar fotboll i parken ser Jules henne och inbjuder henne till laget Jules spelar för. Det öppnar upp för en helt ny värld, men Jess är inte alltid helt uppriktig.

Filmen bygger väldigt mycket på kulturkrockar. Det indiska kontra det engelska. Mycket handlar om indiska familjers traditioner och seder. Det gör inte så mycket utan passar bra in i den här komedin. Apropå det är manuset rappt och välgjort. Man har tagit sig tid att fundera på skillnader och absurda karaktärer som för övrigt spelas väldigt bra.

Musiken är en skön blandning mellan indiskinfluerad musik och den nyaste popen från 2002, vilket gör att filmen känns verklighetsförankrad även om den inte är sann.

Japp, det här är en riktigt söt komedi, välgjord och rolig. Jag gillar den, men jag är tveksam till om det är många fler än jag som gör det. Den kan vara lite väl konstig, lite väl puttinuttig, och så vidare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!