The Girl on the Train

the-girl-on-the-train

Paula Hawkins
316 s. Doubleday 2015 (2015)


Rachel passerar ett hus med pendeltåget hon åker varje dag. I huset bor Jess och Jason, ett par som Rachel i sin fantasi gör lyckligt med en rik bakgrundshistoria. Kanske är det det liv hon själv saknar som hon läser in i de båda figurernas tillvaro. En dag faller dock fantasin, ohjälpligt; Jess kysser en annan man.
     Och inte nog med det, Jess, som egentligen heter Megan, hamnar på löpsedlarna, som varandes försvunnen.
     Paula Hawkins (f. 1972) The Girl on the Train är en bästsäljande thriller, med många miljoner sålda exemplar i Storbritannien och USA. Det är normalt inget jag brukar förkovra mig i, men något med beskrivningen gjorde mig nyfiken. Dryga 300 sidor senare var den mer eller mindre sträckläst.
     Rachel börjar lägga sig i utredningen kring den försvunna Megan, men hon är inte tillförlitlig. I detta ligger en av romanens absolut största styrkor. Hawkins sätter nämligen färg och känslor på människor alla dess fel och brister. Rachel är alkoholist och inte utan stalkerdragning till sin förra make som bor kvar i deras hus med nya frun, bara några meter från huset där Jason och Jess bor. Folk är arga, irrationella, ångerfulla, envisa på ett sätt som gör dem mycket trovärdiga. Ingen är uppenbart sympatisk, och samtidigt kan jag inte låta bli att sätta mig in i varje persons situation.
     Intrigen är i sig spännande, dessutom, men annars vore det inte mycket till thriller, antar jag. Handlingen vecklas så sakteliga ut runt Rachel, Megan och Rachels ex-mans fru Anna. De spinner om varandra och dras på så sätt allt närmare och närmare varandra och berättelsens kärna. Det är väldigt välkonstruerat, för att uttrycka det i, kanske alltför, mekaniska termer.
     Är man redan en inbiten thrillerläsare och ännu inte givit sig i kast med The Girl on the Train är det dags nu. Du slipper pappfigurer och poliser, bara en sådan sak. Men, uppenbarligen, kan även den som inte vanligen läser den typen av spänningslitteratur hitta saker i romanen som gör den läsvärd. Till och med en sådan som jag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!