Att köpa böcker på Tradera

Jag var rätt sen med att använda Tradera. Till en början kollade jag bara på rollspel, men efterhand vidgade jag mina vyer och har sedan dess köpt både skor och böcker – min sambo har handlat ytterligare saker – och jag har sålt en rad saker. Det är knappast värdefullt att diskutera styrkan hos Tradera i sig, de flesta känner till det och jag är själv inte så insatt eller intresserad att jag skulle vilja skriva det själv. Däremot tycker jag det är intressant med bokauktioner på Tradera.

Idag är böcker i allmänhet väldigt billiga om man besöker någon nätboklåda, typ Adlibris eller Bokus, varför ska man då köpa begagnade böcker på Tradera? Ja, det finns väl egentligen bara en anledning: där finns ibland böcker som inte går att få tag på annars. Väldigt mycket av det som är ur tryck nu går att finna på Tradera och jag har själv fyndat en massa Gabriel García Màrquez där och senast ropade jag hem Daniel Sjölins Personliga Pronomen, Tove Janssons Vem ska trösta knyttet? och Graham Greenes Monsignor Quixote för runt femtio kronor styck. Klart överkomligt trots att det, förstås, i jämförelse med vanliga begagnatbutiker och antikvariat är rätt mycket. Man kan tyvärr inte göra så mycket åt priset, för det är nämligen inte inropspriset eller säljarens prissättning som gör det dyrt, det är Posten som är ensamt ansvarig. Köper jag en pocketbok på Tradera för en femma blir det i alla fall trettiotre kronor frakt på det. Mindre roligt.

Hade Postens priser varit rimligare hade det förmodligen varit än mer attraktivt att handla på Tradera. Det känns dock lite märkligt att folk fortfarande tycker att det är värt att sälja böcker där. Säljer man saker som går dyrare, exempelvis rollspel som är samma form men annat innehåll, så känns det okej när frakten inte är absoluta merparten, men som säljare är det en del arbete för en spottstyver pengar. Jag är glad att folk tycker att det är värt det, men jag är inte säker på att jag skulle göra det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Tyvärr blir det ju inte mycket billigare att beställa mycket heller, för annars kan man göra som jag gjotrr från e-bay flera gånger, det vill säga hitta någon med väldigt många böcker man vill ha och beställa ett helt gäng. De gånger jag gjort det har det varit relativt billigt (ibland är ju internationell fråkt billigare än frakt inom Sverige). Jag gillar att köpa begagnat och om jag bodde i ett engelskspråkigt land skulle jag sannolikt köpa rätt mycket. :) Internet kan råda bot på det till viss del, men det är som du säger, frakten dödar det mesta.

  2. En mycket positiv aspekt med att handla böcker på tradera är ju att man sparar på miljön genom att köpa begagnat :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!