Åsa Avdic — Ett liv till

Åsa Avdic, inläst av Angela Kovács, omslag formgett av Sara R. Acedo
7 h 34 min. Albert Bonniers förlag 2023 (2023)


Året är 1921 och en akademisk spiritist vid namn Thomas Bradford hittas död i en lägenhet i Detroit, förmodat självmord, men är det så enkelt? Ja, den frågan försöker författaren och journalisten Åsa Avdic (f. 1974) besvara i romanen Ett liv till. Boken är en fri dramatisering av den verkliga historien om Bradford och kanske framförallt hans assistent Ruth Doran.
     Ruth Doran giftes bort som ganska ung, men egentligen hade hon nog gärna gått kvar på universistet. Hon var oerhört skicklig matematiker och fysiker, hade talang (trots att hon var kvinna, sades det vid tiden). I ett kärlekslöst äktenskap fick hon flera barn men inte särskilt mycket passion. Med Thomas var det annorlunda. Med Thomas var det kärlek vid första ögonkastet. När maken dött och Thomas annonserade om en assistent till sin spiritistiska forskning sökte och fick den nyblivna änkan positionen. Det blir början på ett stormigt förhållande och, för all del, även början på slutet.
     Berättelsen om Ruth och Thomas är i grunden en ganska sorglig kärlekshistoria. Ruth, bokens egentliga huvudperson, är påfallade ofta utlämnad åt omständigheterna. Hennes talang är inte vatten värld på grund av hennes kön, hon får nosa på friheten via studierna och via några bekantskaper hon gör via makens umgängeskrets, men när valet åtminstone temporärt tycks vara hennes väljer hon i regel att undvika det hon kanske borde bejakat, och kasta sig in i direkt okloka strävanden trots att hennes kunskaper talar emot dem. Jag antar att det blir bättre litteratur så, men det är också lite beklämmande.
     Den stora behållningen för egen del tycker jag är berättarrösten. Vissa delar är Ruths dagbok och dessa är inte mycket att orda om, däremot finns det en resonerande allvetande berättare som kan dra paralleller till saker som kommer att hända. Det är lite oklart vem berättarrösten tillhör, kanske är det Avdic, men det är onekligen så att den går att läsa som ett av de andeväsen Thomas och Ruth sökte. Varför vet berättaren det hen vet? Varför berättar hen överhuvudtaget? Det är en kittlande dimension som jag uppskattar mycket.
     Ett liv till påminner på något vis om Där kräftorna sjunger1 (2018), en historiskt placerad berättelse med ett mysterium att fördjupa sig i. Avdic gjuter liv i både tiden och figurerna på ett skickligt sätt och jag tror att många kan uppskatta Ett liv till som en pigg och modern historisk roman om en tid då vetenskapens sökande tillät personer som Thomas Bradford och Ruth Doran att leta spöken.

Show 1 footnote

  1. Men bättre. (Och trovärdig.)

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!