Andreas Cervenka, inläst av Jonas Kruse
7 h 55 min. Natur & Kultur 2022 (2022)
Det går inget vidare nu, sägs det. Räntorna stiger, livsmedlen blir dyrare, bensinen blir dyrare, elen blir dyrare, bostäderna blir dyrare. Allt blir dyrare, men lönernas höjning motsvarar knappt inflationen. Vi är många, ja, de allra flesta faktiskt, som uppmanas att se över vår privatekonomi, prioritera nu innan det är för sent. Nog måste det vara så för alla? Vi sitter väl ändå i samma båt?
Nja, ekonomijournalisten och författaren Andreas Cervenka (f. 1974) gör i sin bok Girig-Sverige upp med den bilden. Bilden av Sverige som ett jämlikt land lever envist kvar, men sanningen tycks vara en annan. Klyftan mellan de allra rikaste och övriga växer och det snabbt. Procentuellt äger den rikaste promillen i Sverige mer än den rikaste promillen i USA och Sverige har totalt fler dollarmiljardärer än i övrigt stora ekonomier som Brasilien och Japan. Hur kan det komma sig?
Pedagogiskt, med humor och tydliga exempel redogör Cervenka för vilka ekonomiska processer som gjort att det blivit så här, hur de redan förmögna kunnat sko sig på en utförsäljning av det allmänna, på extremt låga skatter på kapital, på sina kontakter, på spekulation och på företag som inte ens behöver gå med vinst, allt medan det blivit tydligare att det i stort sett är omöjligt att arbeta sig rik i Sverige. Under pandemin har Sverige fått 330 nya miljardärer. För att jag själv skulle bli miljardär skulle jag behöva spara varenda krona jag tjänar och arbeta 2 475 år (under förutsättning att jag inte behöver vabba eller så). Eller, annorlunda uttryckt, tjänat 278 kronor per timme efter skatt åtta timmar om dagen sedan vikingarna angrep klostret Lindisfarne år 793. Eller, om man hade en månadslön på 1 miljon kronor efter skatt (vilket vi nog kan vara överens om att det är en hyfsad lön) och inga utgifter skulle det ta 83 år att samla ihop. Allt under förutsättning att man inte spenderar en krona. Det är så sanslöst mycket pengar.
Är det inte bra att några är rika så att de kan sätta sprätt på ekonomin? frågar någon. Nej, det tycks inte ske i någon större utsträckning, tvärtom tycks pengarna läggas på hög och växa där. De som sitter på pengarna tar heller ingen risk utan risken fördelas på det offentliga på olika sätt. Cervenka är inte nådig i sin kritik. Eller det är inte kritik egentligen, bara en grundlig genomgång om hur vårt ekonomiska system fungerar och vad som blir konsekvenserna av detta. Håll det i minnet.
Det säger sig självt att detta inte är hållbart i längden och förr eller senare kommer det spricka och då är det du och jag som kommer få betala på ett eller annat sätt. Eftersom det inte verkar som att de superrika kommer att lämna ifrån sig något frivilligt (även om det höjs somliga röster även bland dem om att beskatta dem mer) behöver vi förändra det här på annat sätt. Vi har ett val framöver och några partier vill fortfarande se någon form av ekonomisk fördelningspolitik som jämnar ut förhållandet. Det innebär att du och jag och vi övriga som inte är dollarmiljardärer och aldrig någonsin har minsta chans bör ta vår chans att förändra detta och det snarast. Behöver du mer incitament är Cervenkas Girig-Sverige en mycket bra start.