Helena Granström — Königsberg

Helena Granströn
232 s. Kaunitz-Olsson 2022 (2022)


Jag läser gärna Helena Granström (f. 1983), inte för att hon skriver de mest lättillgängliga böckerna men för att hon alltid får mig att tänka till. Detsamma gäller hennes senaste roman, Königsberg, vilken ytligt sett utspelar sig i det numer ryska Kaliningrad.
     Berättaren vaknar upp i ett rum i ett enormt komplex med rum numrerade efter primtal, vad det verkar. Om hon är där självmant eller av fri vilja tycks inte helt klart, men klart är att hon står inför ett val som verkar vara närapå omöjligt. Hon lämnar aldrig byggnaden, men väl rummet hon inledningsvis befinner sig i, och stöter på en rad lustiga figurer som i talar i gåtor på ett sätt som för tankarna till Twin Peaks mer skruvade dialoger. Man förstår att hon är någon form av forskare, specialiserad på matematik eller logik eller så, särskilt intresserad av problemet ”Königsbergs sju broar” men om det är distraktion eller ej låter jag vara osagt.
     Königsberg är en roman i centraleuropeiskt snitt, dyster och introvert och med en huvudperson helt utan agens som i stort sett leds runt i korridorerna. I andra böcker hade det nog setts som ett större problem än vad det är här, jag vill nog till och med påstå att det är en del av poängen. Huvudpersonens kamp kring att göra valet är romanens kärna och det dröjer inte länge innan man som läsare förstår att det (förmodligen) rör sig om att göra eller inte göra en abort, därmed högaktuell med tanke på vad som just nu händer i USA, inte minst.
     Att göra abort är en förstahandserfarenhet jag som man inte har eller kan få och jag undviker att göra några moraliska utlåtanden om det annat än att det borde vara varje kvinnas val och att det, för dem som vill eller behöver göra abort, bör finnas säkra sätt med professionell hjälp. Genom huvudpersonen gestaltar Granström däremot en erfarenhet där valet, att göra eller inte göra abort, är en inre motsättning som river stora känslomässiga sår och startar ett flyktbeteende. Att välja fel är inte det värsta, det värsta är att inte välja alls. Här finns heller ingen möjlighet att, med Immanuel Kants kategoriska imperativ, handla på ett sätt som skulle gå att upphöja till allmän lag.
     Detta gör Königsberg till en kusligt aktuell roman, men förväntar man sig tydliga svar och klara besked kommer man leta förgäves.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!