Andreas Ekström — Bekvämlighetens tyranni

Andreas Ekström, inläst av författaren själv, omslag formgett av Johannes Molin
2 h 18 min. Volante 2022 (2022)


Tidigt i Bekvämlighetens tyranni av journalisten och författaren Andreas Ekström (f. 1975) tar han upp ett fiktivt exempel: tänk dig att frågan om elektronisk legitimation kommer upp i grekiska parlamentet. De har inte råd att ta fram något sådant på egen hand, men ett företag som Facebook säger att ”vi fixar det, ni får det gratis, bara ni gör det tvingande att gå med i Facebook och vi får betatesta vår produkt på er”. Strålande, tycker ett enigt parlament, för inga alternativ finns (eftersom integritet är en lyx för dem som har råd). Jag kommer på mig själv med att hojta: Är det inte just detta vi gjort i Sverige? och suckar över boken, men knappt hinner jag andas in igen innan han bekräftar det. Jo, Bank-ID ägs inte av staten utan av bankerna, så privata företag har huxflux mer eller mindre ensamrätt på att utfärda elektronisk legitimation. Och eftersom det är bekvämt har vi accepterat denna barocka ordning.
     Och det är exakt sådant Ekströms bok handlar om.
     Det fanns en tid då teknikoptimismen över internet var obegränsad. En uppkopplad värld skulle främja kunskap, demokrati och samarbete. Vi vet med säkerhet att det inte riktigt var så det blev, åtminstone inte som norm. I stället har fem företag1 mer eller mindre ensamrätt på verktygen, systemen och protokollen för kommunikation mellan människor och alla fem tillhör de högst värderade företagen i världen. Deras affärsmodeller skiljer sig något, men målet att på olika sätt tjäna pengar på oss slutanvändare är detsamma.
     Bekvämlighetens tyranni utgår ifrån dessa företags strategier och lösningar (som på inga sätt främjar mänskligheten i stort eftersom intäkter är allt) och förklarar pedagogiskt och väldigt belysande varför vi som använder dessa tjänster bör vara vaksamma och ifrågasätta om bekvämligheten är värd priset, för om vi inte aktivt funderar på det kommer vi, av bekvämliga skäl, bara tugga på och fortsätta skänka bort vår tid, uppmärksamhet och data till dem som hittat metoder för extrahering av det mänskliga.
     Även för mig som är relativt insatt är Ekströms bok, kompakt som den är, en riktigt väckarklocka. Men jag känner igen exemplen och förstår problemen och saknar kanske den praktiska fortsättningen som måste bli nästa steg. Okej, det blir obekvämt när jag lämnar Facebook och Google, säljer min smartphone, men vad händer sedan? Bekvämlighetens tyranni är en alldeles utmärkt introduktion, borde vara obligatorisk läsning, men jag hade gärna tagit en dubbelt så lång bok med mer framåtblickande ambition.

Show 1 footnote

  1. Alphabet (Google och Youtube), Amazon, Apple, Meta (Facebook och Instagram) och Microsoft.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!