23 år i livet

Idag fyller jag visst år igen, grattis till mig. Jag känner mig knappast äldre, faktum är att jag känner mig bara någon dag äldre än igår. Det är märkligt det där. Förra året skrev jag ett halvhjärtat inlägg utan vidare substans eller någon som helst antydan till annat än att söka lite uppmärksamhet. I år har jag för avsikt att göra något bättre ifrån mig och därför presentera lite av det som hänt på ett personligt plan sedan den 25 juni 2008.

Socialt eller vad man ska kalla det

Ganska snart efter att jag fyllde år förra året, närmare bestämt 1 juli, flyttade jag ihop med min sambo Isabella och hennes stora röda katt, Toulouse. Visserligen hade vi mer eller mindre bott tillsammans i en etta även om jag då hade en egen lägenhet, men det kändes ändå stort och nytt att skaffa ett hem på riktigt.

Dock tyckte vi det var lite lite med en katt så den 18 juli fick vi tillökning av Pascal som kom och förgyllde vår vardag ytterligare. Han och Toulouse är inte särskilt lika till sinnet och det är rätt roligt att observera. Lyckligtvis går de riktigt bra ihop och de är numer bästa vänner (det sägs att katter inte har sällskap av varandra, men det är numer en avfärdad tes).

Nyligen, i slutet av mars, skaffade vi dessutom lilla Ikaros, en blandning mellan långhårig schäfer och komondor (en vacker dag ska jag skriva ett inlägg om komondorer) och även om han tar mycket tid och energi känns han ändå som ett trevligt tillskott till vår lilla familj.

Studier eller vad man ska kalla det

Under hösten 2008 läste jag sista terminen på det kulturvetenskapliga basblocket (även om jag tyvärr har ett par tentor kvar, det stör mig) och fick då gå vidare till B-kurser. Till en början försökte jag mig på att läsa både litteraturvetenskap och konstvetenskap, men när andra saker – som jag kommer till senare – kom emellan blev jag tyvärr tvungen att lägga konsten åt sidan. Litteraturvetenskapen är dock fruktansvärt rolig och jag försöker att delta och engagera mig på alla möjliga sätt, inte bara direkt genom att lägga ner tid på studierna. Jag startade ju Nätverk för litteraturvetare (som har haft lite av en segstart) och har tagit initiativet till en samlingsvolym som jag kommer skriva mer om någon gång framöver. Det flyter på bra och jag är jätteglad för det.

Jobb eller vad man ska kalla det

De flesta skaffar någon form av sommarjobb. Jag råkar visst göra det på terminerna. Under vårterminen nu fick jag två jobb (eller vad man ska kalla det): dels att blogga för Linköpings universitet, dels att layouta en katalog som Kårservice ger ut till alla studenter. Båda grejerna har varit givande, om än på olika sätt. Layoutandet har varit jättevärdefullt, för jag har lärt mig väldigt mycket. Det är dessutom bra att ha något att fylla ut mitt CV med.

Kreativitet eller vad man ska kalla det

Efter förra årets sommarkurs – Att skriva historiska romaner, 15 hp – hade jag skrivit en femton tjugo sidor skönlitterärt på något som man skulle kunna kalla en roman. Idén jag hade kändes rätt stabil och även om den nu ligger på is så känns den bra nog att ta upp igen när mina ambitioner är större. Jag har istället, så sakteliga, börjat på en annan roman som jag mycket hellre vill skriva. Tyvärr tar jag mig allt för sällan tid att arbeta på den och det gör att den än så länge är blott en bagatell.

I övrigt har jag skrivit några smånoveller (som går att läsa här på Yasylum, spana in kategorin Skönlitterärt) och jag har odlat en hel del idéer, både vad det gäller skrivande och skapande (är det för stort anspråk att kalla det konst?) vilka jag hoppas kunna göra verklighet av inom en snar framtid.

Slutsats eller vad man ska kalla det

Det har varit ett bra år och jag ser inget (som går att förutse) som skulle kunna grusa det som komma skall. Det återstår dock att se vad som händer, eftersom framtiden ännu inte har varit är det svårt att försöka uppleva den i förhand, som en vis man en gång skrev.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

9 Comments

 1. Grattis! Jag borde gratulerat dig personligen redan igår, men du sa ju inte att du skulle fylla år och jag hade glömt när det var. Det låter i alla fall som om du har haft ett kanonår.

 2. Grattis! Och läs The Secret History av Donna Tartt. Helt otroligt bra bok. Ganska skönläst engelska också.

 3. Hej Martin.
  Grattis på födelseda´n.
  Älskar dej och saknar dej så himla mycket. Tänker på dej varje dag och som jag gjort alla dar alla år sedan du kastade ut mej ur ditt liv.

  Kram
  din pappa

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!