Tjernobyl blir naturreservat

Jag läste precis att Tjernobyl blir naturreservat. Villigt erkänner jag att jag tycker det är rätt häftigt. Det var förstås en fruktansvärd katastrof vars följder är snudd på omöjliga att uppskatta (ordets tvetydighet till trots). Att en stor mängd djur och växtlighet sökt sig till platsen trots den stora strålningen är kittlande på det sätt som bara konstiga naturfenomen kan vara kittlande och det känns på något sätt bra att Viktor Jusjtjenko tar till vara på det (förutsatt att det inte är för att dölja Ukrainas nya kärnvapenprogram!).

Katastrofen och området i sig är dessutom häftigt. En kvinna vid namn Elena Filatova fick för sig att hon skulle resa på motorcykel till Tjernobyl – spökstaden – och dokumentera vad som fanns kvar där och som vid tidpunkten för fotona stått helt orörda drygt 17 år. Hennes artiklar ger en viss inblick i med vilken fart allting måste ha gått, hur snabbt alla evakuerades. Läs hennes artikelserie och se på bilderna för en hjälp att förstå vidden av katastrofen.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Ja vad bra för naturen att det blev en härdsmälta så att djuren kan få ett naturreservat..Och vad lämpligt för Ryska myndigheter att kunna kalla det ”naturreservat” vilket har en mildare klang jämfört med ”förgiftad radioaktiv zon”..

  2. Pelle: Som sagt, katastrofen i sig är knappast bra och det är sådant som inte naturen ska utsättas för. Tyvärr besitter inte jag (eller någon annan som jag känner till) makten att göra saker ogjorda, framförallt inte katastrofer som inträffade innan jag föddes (visserligen bara två månader, men i alla fall). Mot den bakgrunden tycker jag det är bra.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!