Vicky Cristina Barcelona

Originaltitel: Vicky Cristina Barcelona
Regissör: Woody Allen
Manus: Woody Allen
Språk: Engelska, spanska och katalanska
Land: Spanien och USA
Svensk premiär: 10 oktober 2008
Längd: 96 minuter

Vicky (Rebecca Hall) och Cristina (Scarlett Johansson) är två amerikanska tjejer som under sin semester i Spanien – närmare bestämt i Barcelona – blir tagna med storm av den charmige målaren Juan Antonio (Javier Bardem). Cristina blir charmad först, men på hotellrummet blir hon magsjuk. Under hennes tillfriskning tar Juan Antonio med Vicky på en liten resa som slutar i sänghalmen. Till slut blir det dock Cristina som inleder ett förhållande med honom, ovetandes om att hans ex-fru (Penelope Cruz) är på ingång för att sätta skeppet i gungning. De tre – Cristina, Juan Antonio och ex-frun – skapar sin egen kreativa verkstad av kärlek och känslor.

I vanlig ordning när Woody Allen är inblandad är det en rörig soppa av relationer som i de flesta fallen är fullständigt otroliga, men som ändå ges någon form av världsförankring. Jag vet inte varför det fungerar – och det är knappt att det gör det, gubbsjukemätaren slår i toppen – men man känner med personerna. Men hade ramen bara varit den här märkliga kärlekshistorien tror jag inte att jag hade varit särskilt intresserad. Det som gör det spännande är skådespeleriet. Penelope Cruz vann mycket riktigt en Oscar för sin roll och Javier Bardem och Scarlett Johansson är inte mycket sämre.

Skådespeleriet och utseendet är filmens stora plus som gör att det ändå kommer upp i en trea i betyg. Vicky Cristina Barcelona är nämligen fantastiskt vacker. Spanien kan vara vackert, med ett speciellt ljus och en speciell stämning. Man blir liksom berusad bara av att se filmen, och suget att åka till Barcelona har aldrig varit större.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!