The Rocky Horror Picture Show

Originaltitel: The Rocky Horror Picture Show
Regissör: Jim Sharman
Manus: Richard O’Brien och Jim Sharman
Språk: Engelska
Land: USA och Storbritannien
År: 1975
Längd: 100 minuter

The Rocky Horror Picture Show är en riktig halloweenklassiker som år efter år visas såhär i början av november.

Det nyligen förlovade paret Janet (Susan Sarandon) och Brad (Barry Bostwick) får motorstopp mitt ute i ingenstans. ”Lyckligtvis” ligger det ett slott alldeles i närheten, och där kanske de kan låna en telefon! Problemet är att i slottet huserar den märklige doktor Frank-N-Furter (Tim Curry) som inte bara skapat den perfekta mannen utan dessutom förför gästerna.

Handlingen är väl lite sisodär egentligen. Men man kan ha överseende med det i denna märklig skräckmusikal om sexualitet. Kopplingarna till Mary Shelleys Frankenstein finns, men är inte alltid uppenbara (förrän i slutet, möjligen). Filmen har ganska hög konstighetsfaktor och jag misstänker att det kan skrämma bort många, även om jag låter mig roas av det.

När det gäller skådespeleriet så är egentligen alla bra, men Tim Curry som transvestitprofessorn Frank-n-furter är stjärnan som lyser starkast. Han är verkligen fenomenalt bra. Han sjunger bra och… Det är något helt annat än vad jag sett med honom innan. Lysande!

The Rocky Horror Picture Show är bra, mycket bra till och med. Men den har inte åldrats särskilt väl, den är konstig och tilltalar förmodligen inte alla. Jag gillade den, men jag vet inte om jag rekommenderar den.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!