Antz

Originaltitel: Antz
Regissör: Eric Darnell och Tim Johnson
Manus: Todd Alcott, Chris Weitz och Paul Weitz
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1998
Längd: 83 minuter

I myrsamhället är det stacken framför allt som är parollen, men inte för alla…

Z (Woody Allen) är en typisk arbetarmyra. Inte att förväxla med en arbetsmyra dock. Han kämpar på för stacken och samhället utan att egentligen tänka efter varför han gör det.
Han brottas med komformiteten som hägrar i myrstacken.
I stacken finns det en myrprinsessa, Bala (Sharon Stone), som Z blir förälskad i, och för att få träffa henne igen byter han plats med sin kompis, militärmyran Weaver (Sylvester Stallone). Bytet visar sig ödesdigert och öppnar upp för myrhistoriens största äventyr.

Det är helt otroligt vad smidigt det är med datoranimerade filmer, speciellt om de ser så bra ut som den här gjorde när den kom och fortfarande gör. Animeringen känns dessutom som ett sätt att förmedla grafikernas konstigaste idéer. Det utnyttjas utmärkt i den här smått samhällskritiska filmen.

Ögat kan bedras och man får lätt för sig att det här skulle vara någon barnfilm. Visst, barn kan säkert se den och uppskatta den, men på något sätt får jag för mig att den främst riktar sig till en mer vuxen publik. Referenser till andra delar av vårt samhälle och vår historia haglar och det är svårt att inte se vad som egentligen döljs bakom de datoranimerade krypen.

Humorn är högklassig och skådespelarna som ger sina röster åt myrorna är ofta mycket bra. Ändå når det inte riktigt fram till någon topposition i min bok.
Se den gärna, men förvänta dig inga underverk.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!