Teju Cole — Known and Strange Things

Teju Cole
385 s. Faber & Faber 2016 (2016)


Bara titeln — Known and Strange Things — får mig begeistrad. Däri ryms allt jag kan önska och sukta efter, och även om Teju Coles (f. 1975) här samlade essäer inte är heltäckande på den fronten så är den åtminstone en rad djupdykningar i kända och underliga ting 1.
     Cole är förutom författare även fotograf och konsthistoriker. Ämnena som behandlas är därefter. Samlingen som består av tidigare men på andra ställen publicerade texter är uppdelade i tre huvuddelar: ”Reading things” vilken i huvudsak består av litteraturkritik eller motsvarande, ”Seeing things” i vilken fotografer och bilder presenteras, analyseras och sätts i sammanhang, och slutligen ”Being there” i vilken Cole skriver om diverse platser och deras förutsättningar. Texterna är i övrigt fristående, men bara vid något enstaka tillfälle kändes något redudant, trots mer eller mindre sträckläsning.
     Och Cole är en mycket skarpögd och god kritiker, med en överblick och en kunskap att ödmjukas inför2. Som bäst är han kanske i förhållande till fotografiet som konstform och lyckas både sätta den i ett modernt sammanhang och introducera nya namn för mig. Dock är det i de två andra delarna som jag blir hänförd, och kanske är det en fråga om igenkänning och förkunskap och där ligger litteraturen mig närmare. På sitt sätt utgör Known and Strange Things själva grunden för den bästa essäistiken. Stilsäkra texter som kan läsas skönlitterärt, intressanta anslag som öppnar dörrar och leder vidare, en lugn och prövande grundinställning som låter även de mer svårfattliga ämnena vecklas ut framför läsaren.
     Uppenbarligen fungerade Known and Strange Things som pärm-till-pärm-läsning för mig, men även ett urval av texter, kanske något lugnare läst, skulle göra Cole rättvisa. Det finns så oerhört mycket att hämta i den, hos honom, och alla som läser kommer säkert att hitta sina guldkorn. Att både W.G. Sebald, Tomas Tranströmer (bland många andra) och Instagram (bland mycket annat) fick nya dimensioner genom Coles perspektiv gör mig om inte annat mig väldigt tacksam.

Show 2 footnotes

  1. Vilket är samlingens minst lika fina (och rakt översatta) titel: Kända och underliga ting.
  2. Det här kommer jag, om tid och anda infaller sig samtidigt, att skriva mer om vid ett senare tillfälle. Hetsa mig så går det kanske fortare.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!