Sjuttonde förlaget startar och går sin egen väg

Tidigare utlovade jag ytterligare en nyhet och nu är det äntligen dags. Trumvirvel.

Det är inte varje dag, men plötsligt händer det: dagens artikel är ett pressmeddelandet som förkunnar att jag har startat ett förlag:

sjuttonde-forlaget

Det nystartade förlaget, baserat i Linköping, satsar på en bred och egensinnig utgivning. Det första släppet blir en seriekalender av Norrköpingskonstnären Maria Ackerfors.

Redan om några veckor kommer Sjuttonde förlagets första bok, seriekalendern Rut och Jean-Pierre firar jul av Maria Ackerfors där hon med precision ifrågasätter vad julfirandet är och hur det påverkar oss människor.

Förlagschefen Martin Ackerfors tjuvstartade dock verksamheten redan 2009, då med essäantologin Om essäer, som var ett samarbete mellan litteraturvetare på Linköpings universitet och som recenserades i Corren med orden ”Linköpingsstudenterna har skrivit en lärd, humoristisk och charmig antologi om essäer. De är själva exempel på essäns suveräna förmåga att lära ut.”

Är det verkligen klokt att starta ett förlag i dessa tider?

— Det finns ingen bättre tid än nu att starta ett förlag! säger Martin Ackerfors och fortsätter:

— Bokens och läsningens status behöver försvaras varje dag och vi drar vårt strå till stacken. Vi har redan från början, redan i namnet, placerat vår programförklaring, för, som Evert Taube skaldade i Sjuttonde balladen: ”Kuckeliku mitt herrskap till behag / för er har jag satt livet på det hala / tänkt mer på glädjen än på gods och gull / ty någon ska fördriva tråkigheten.” Vi ger ut det vi tycker är bra och roligt förhoppningsvis håller läsarna med oss.

Är Evert Taube en stor inspirationskälla?

— Nej, men Sjuttonde balladen har några rader som passar bra in på oss, vi vill gå vår egen väg, om än med stort besvär. I övrigt finns inga kopplingar.

Sjuttonde förlaget satsar på utgivning av skönlitteratur, facklitteratur och serier. Målet är till en början att utkomma med en handfull titlar kommande året. Förlaget tar emot manus.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!