Selma Lagerlöf — Gösta Berlings saga

Selma Lagerlöf, inläst av Lotta Burman
14 h 52 min. Svenska ljud audioförlag 2016 (1891)


Äntligen stod prästen i predikstolen och därifrån bär det av på en svindlande och fartfylld tur genom de värmländska skogarna tillsammans med Selma Lagerlöf (1858—1940) och hennes debutroman Gösta Berlings saga.
     Efter Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906–1907) sänktes mina förväntningar på Lagerlöf markant, trots det gav jag mig i kast med debutromanen i hopp om att mindre omfång och annan riktning skulle vara till hennes fördel. Det fanns ju trots allt partier i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som var riktigt bra.
     Och så stod han då där i predikstolen, den försupne prästen Gösta Berling, och väntade på sin bildliga avrättning. När han lagt sig för att dö i en driva räddas han av majorskan till ett liv bland kavaljererna på godset Ekeby. Dessa tolv kavaljerer slår sig i lag med djävulen för att fördriva majorskan från sitt hem och drar sedan runt Värmland som en naturkraft vars energi har sin källa i fest och lättja. Intet nyttigt gör de och Gösta Berling förälskar sig, förälskar sig och förälskar sig igen, utan att någonsin få vara lycklig.
     Gösta Berlings saga är på många sätt en andlig föregångare till latinamerikas tradition av magiska realism. Som en skröna blir det vardagliga smått övernaturligt och det övernaturliga, om något sådant finns, är det minst uppseendeväckande i hela berättelsen. Farten och associationsrikedomen när berättelserna kring det rika persongalleriet krokar i varandra skulle kunnat vara hämtad direkt från någon av genrens stora (och jag ser framför mig hur Jorge Luis Borges sitter och läser La leyenda de Gösta Berling i sin lägenhet i Buenos Aires, måttfullt betagen av den nobelprisbelönade svenskans ord, han vet hur historier fungerar, att de kan fungera bortom tid och rum, att något så väldigt lokalt kan skapa resonans på andra sidan jorden flera decennier senare).
     Om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige var en spretig besvikelse är Gösta Berlings saga i det närmaste en, för mig, antar jag, perfekt roman som i högt tempo berättar en fantastisk historia i en stil som lyfter fram dess egenart.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!