Ruby Wax — And Now for the Good News

Ruby Wax
229 s. Penguin Life 2020 (2020)


Goda nyheter? Det här året? Ha! Det var det dummaste jag hört.
     Eller?
     Mångsysslaren Ruby Wax (f. 1953) började visserligen sin research för And Now for the Good News innan detta erbarmliga 2020 men han likväl få med några kommentarer om covid-19 innan boken gick till tryck. Oavsett vilket var hennes uppdrag tydligt:

My mission is to tantalize you out of the negativity zone and to pain a smiley over your doomsday face. I’m here to tell yo, behind the clouds, the sun still shines.
     We don’t need to start packing now to go to Mars. Sorry, Mr Musk.

Vi fullkomligt bombarderas av dåliga nyheter. Det säljer bra, om inte annat. Med klimathot, skenande ekonomisk ojämlikhet, slit-och-släng, ökad segregering, sjukdomar, sjunkande skolresultat är det lätt att förlamas. Att dåliga saker inte händer, eller händer i mycket mindre utsträckning än förr ger inga löpsedlar och de riktigt stora framstegen inom forskningsvärlden är ofta för komplexa för att kunna återges i någon passande dagstidningsform. Men det Wax gör i And Now for the Good News är att söka och presentera efter de goda nyheterna som trots allt finns.
     Hon tittar framförallt på fem områden: samhörighet, affärsverksamhet, utbildning, teknologi och livsmedel. Inom varje område lyftor hon (bokens titel till trots) fram ungefär vad som är problemen med dem, binder ihop dem med sitt eget liv, och presenterar offentliga organisationer, föreningar, personer, projekt, företag och lösningar som på olika sätt stävjar problemen eller arbetar på ett sätt som inte framkallar problemen överhuvudtaget. Finska skolan är ett positivt exempel, friluftsföretaget Patagonia ett annat.
     Ibland ter sig Wax ganska aningslös men jag tror att det främst är en pose för att skapa någon form av relation till den tänkta läsaren. Att hon är komiker märks, ibland blir svängarna lite väl vida för att få till ett bra skämt. Oavsett vilket finns det så mycket i boken att suga i sig, inspiration och konkreta saker att gräva vidare i, även på områden som jag själv inte är lika bevandrad i som exempelvis klimatet.
     And Now for the Good News är en bra start för att skingra molnen. Bubblan vi sitter i, var och en, behöver inte vara ideologisk eller enhetlig, men i de allra flesta fallen är det en kompakt hinna av dåliga nyheter. Vi behöver exemplen, läsa om dem, se dem, uppleva dem, höra om dem för att förstå att allt inte är eller behöver vara fullt så jävligt som det verkar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!