Rock’n’Roll vol. 1

Marilyn Minter, Drool, 2004. Courtesy Galleri Andréhn-Schiptjenko, Stockholm

Konsten och rocken har på allvar gått hand i hand sedan mitten av förra seklet och det är just det sambandet som är centralt i Norrköpings konstmuseums nya utställning Rock’n’roll vol. 1 som startade den 27/1 och packar ihop igen den 13/5.
Med en rad verk – allt från filmer till skivomslag – från hela världen börjar vår resa i början av 60-talet där Richard Hamilton och Andy Warhol blev stilbildande med sin speciella och lite uppkäftiga rockkonst. Båda två finns representerade på utställningen, tillsammans med ett stor register nyare konstnärer, däribland svenskan Nathalie Djurberg som blivit uppmärksammad för sina dockfilmer.

Charlotte Gyllenhammar, Nachsagen, Ich und Meinhof (B3), 2004./BUS 2007

Utställningen är fängslande och väldisponerad med en stor bredd trots den smala inriktningen. Det mesta är väldigt flippat, men ofta på väldigt olika sätt. Det finns silvermoln som Andy Warhol gjort, svarta bananer, färglada affischer, collage, David Bowie. Ja, det finns alltid något som tilltalar – oavsett om man gillar psykadeliska färger eller bisarra fotografier.

Visserligen har Rock’n’roll vol. 1 ett tema och en historia att berätta, men jag saknar en röd tråd som gör att jag inte ställer mig frågan ”varför hänger de här bredvid varandra?”. Det känns ändå som att allting har relevans och det gör att utställningen är klart sevärd. Den tar inte särskilt lång tid att gå igenom, så har du ett par timmar över och känner ett intresse så är utställningen väl värd ett besök.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!