Partly cloudy

Originaltitel: Partly Cloudy
Regissör: Peter Sohn
Språk: Inget
Land: USA
Svensk premiär: 16 oktober 2009
Längd: 5 minuter

Pixar, som gör Disneys datoranimerade filmer, har blivit smått legendariska för sina genialiska kortfilmer där de med mycket små medel berättar väldigt mycket. Partly cloudy är just en sådan film och den visades tillsammans med den fantastiska Upp (och kan, om man så vill, ses i sin helhet på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=O0JdaUiPmQU).

Som vi alla vet kommer barn från storken, men var sjutton får storken barnen ifrån, kan man fråga sig? Det besvaras i Partly cloudy: det är givetvis molnen som tillverkar dem. Men alla moln kan inte skapa gulliga barn, hundvalpar och kattungar – nej, någon måste ju se till att de lite farligare djuren lever vidare, vilket förstås leder till stora problem för den stork som ska dela ut dem. Klarar vänskapen av påfrestningarna? – det är frågan.

Idén är, oavsett vad man tycker om storkmyten och vad man drar för paralleller till sexualundervisning och annat för berättelsen ovidkommande företeelser, helt fantastisk. Det är de enkla idéerna som är Pixars storhet och man kan nästan se framför sig hur de sitter trötta på fredageftermiddagen och flamsar i väntan på att få stänga av sina datorer och gå hem till familjen och fredagsmyset. Någon ser längtande ut genom fönstret och ser ett moln som liknar någon som håller i ett spädbarn. Aha! Det är därifrån barnen kommer, det är ju uppenbart! Så var deras nästa hyllade filmidé ett faktum. Det är lekfullt och det är fantasifullt och det är främst i kortfilmer som Partly cloudy som originaliteten blir tydlig.

Pixar är dessutom väldigt duktiga på att göra sina figurer levande. Molnen har alla personliga utseenden och storken har en otrolig arsenal av miner att ta till när det lilla gråa molnet skapar ett piggsvin åt honom att ta med sig till marken. Det är otroligt imponerande och bara den här kortfilmen är värd pengarna för biobesöket.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!