Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg — Lev lokalt. Vägen till ett hållbart, hälsosamt & fritt liv

Oskar Lindberg & Maribel Leander Lindberg
168 s. Pug förlag 2020 (2020)


Jag tror att det är nyttigt att fundera på hur man lever sitt liv, såväl praktiskt som filosofiskt, särskilt i förhållande till den samhällsomställning som måste till för att stävja de värsta klimatförändringarna. En del av detta är förstås att låta sig inspireras av andra och där kommer Oskar Lindbergs (f. 1976) och Maribel Leander Lindbergs (f. 1977) bok Lev lokalt in i bilden. I deras första bok, Ut ur ekorrhjulet1 organiserar de om sitt liv ekonomiskt för att bli mer fria, här handlar det mer om inställningen till transport.
     Grundtesen är ganska självklar. Ju mindre tid man lägger på att förflytta sig, desto mer tid har man till annat. Om du går eller cyklar till jobbet istället för att sitta still i en bil behöver du lägga mindre tid på annan typ av fysisk aktivitet. Med utgångspunkt för deras liv i Leksand går de igenom hur man kan tänka lokalt i praktiken för att faktiskt möjliggöra en sådan omställning. Det är ekonomi, naturligtvis, men också prioriteringar och perspektivförskjutningar. De är ömdjuka inför att det inte alltid är enkelt att förändra och att en tidsplan är en del av omställningen. Samtidigt är det svårt att låtsas som att alla kan göra det de gjort utan större strukturella samhällsförändringar.
     Hur som helst dras jag till deras inställning till det lokala. Jag känner mer och mer hur jag önskar att allt fanns på min lilla plätt på jorden och att jag kan tänka mig att bidra till lokalortens liv på de sätt jag kan och brinner för. Jag önskar att jag kunde dra en rak linje mellan Lev lokalt och visionen om min och familjens framtid, men det kan jag ändå inte riktigt, för har man funderat en smula i dessa banor innan är det inte mycket konkret som är nytt. Inspirationen är smittsam, men verktygen är inte världsomvälvande. Gör en budget, flytta, byt jobb, spara 20 % av inkomsterna. Ja, jo, jag knäpper med fingrarna så är det löst.
     Lev lokalt är trots det nyttig och enkel läsning för att ställa sig den typen av frågor: Vad vill jag/vi ha ut av livet och hur kan (inte ska) vi tänka för att närma oss det? Vilka val kan man göra (eller välja bort)? Vad kan man sikta på? Makarna Lindberg har inte svaren som gäller för dig, bara för dem, men kanske, för någon, öppnar deras svar dörrar du inte ens visste fanns. Det är värt något.

Show 1 footnote

  1. Inom loppet av fyra dagar i januari 2019 kom både den och Jag lämnar ekorrhjulet av Åsa Axelsson. Samma tema, lite olika karaktär.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!