Funktioner jag saknar i Spotify

I mitt första inlägg om Spotify var det främst hyllningar, både till idén och till det faktiska programmet. Dock har jag efter noga övervägande kommit fram till en rad funktioner jag skulle vilja se som skulle göra Spotify väldigt mycket bättre utan att för den sakens skull ändra särskilt mycket på ursprungstanken. Jag kommer således inte ta upp sådant som att det är dåligt att det inte går att använda till flyttbara media, för det är vad jag förstått inte heller meningen.

Radion

En av Spotifys främsta funktioner är radion som man kan ställa in genre och tidsperiod på så spelas slumpad musik från de låtarna som passar in på ens val. Det radion framförallt skulle behöva är fler alternativ: att kunna välja språk, artistens hemland, musik som passar in under många genrer (fler genrer skulle behövas) och liknande. Helt enkelt alternativ som gör det möjligt att i större utsträckning göra radiofunktionen personlig.

Dessutom vore det guld att kunna köa radion i spellistan. Jag kanske vill lyssna på ett par låtar för att sedan gå vidare till radion. I dagsläget måste jag vakta själv på att min spellista ska ta slut så att jag kan sätta igång radion. Det vore en smal sak att se till så att man kunde sätta den inställda radion i kö och att den går igång automatiskt.

Sökning

När man har så pass stor databas av musik krävs det att sökfunktionen är vettig. Nu är den i enklaste laget och en avancerad sökfunktion med möjlighet att specificera sin sökning vore att föredra.

Och egentligen handlar det inte bara om sökning. Jag skrev kort att det skulle behövas möjlighet att bläddra i all musik, efter land, artist, språk, genre och gud vet vad… År! Allt. Så att man på det sättet kan klicka sig runt och lyssna på sådant som man inte hört talas om (och därför naturligt nog inte kan söka efter). Det skulle vara enkelt att upptäcka nytt på så sätt, och just bredden känns som en av Spotifys stora styrkor.

Relationer

Med relationer menar jag att artister kopplas ihop, att användarna kopplas ihop. Funktioner som skapar ett nätverk av artister (influerade av/har influerat, arbetat ihop, gemensamma bandmedlemmar, låter liknande och liknande kopplingar) och användare. Att koppla ihop användarna är något som Last.fm gjort i viss mån, där det är enkelt att se vilka som lyssnar på vad och därigenom matcha musiksmak. Då vore det schysst att man kunde lyssna på någon annans spellista (utan att den vars lista man vill lyssna på nödvändigtvis länkat den till en). Spotify som idé har definitivt möjlighet att förfina den här typen av tjänst, frågan är bara om de vill.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

7 Comments

 1. Håller i stort med om dina synpunkter. Några kommentarer:

  Radion kommer garanterat genomgå en ansiktslyftning så småningom. Dock tror jag att de prioriterar annat för tillfället.

  Sökningarna har redan nu en hel del dolda möjligheter. Det går att söka på genre, år, artist, album osv. Genom att skriva ”genre:rock year:1970-1975” får man fram rocklåtar från 1970 till 1975. Enda nackdelen där är ju att det ges ut många nysläpp av gamla skivor som då får ett nyare år än vad de egentligen borde ha.

  Nu går det att scrobbla sin musik till last.fm, samt att med hjälp av ett greasemonkey-script få klickbara länkar till spotify från last.fm. Spotify drar därför nytta av all gedigen metadata som last.fm-användarna har genererat. Jag tror dock inte att det kommer att bli några integrerade kompisfunktioner i Spotify. Helt säkert är deras policy att låta externa sajter sköta den sortens delande av spellistor.

  1. Om man letar bättre än jag gjort hade man kanske hittat någon beskrivning av alla parametrar man kan lägga till, men då får jag väl ha ”det borde bli tydligare” som argument istället. :)

   Ja, jag har själv ställt in så det scrobblar och det tycker jag är jättebra, speciellt ifall man har ambitionen att i stort ersätta vanliga musikfilslyssnandet med Spotify. Det är dock synd att de inte integrerar det i större utsträckning, för med ett program som Spotify borde ju sådana möjligheter vara oändliga. Det är ju en stor service för användaren att slippa behöva leta på andra ställen för att hitta i Spotify.

 2. Gjorde ett snabbt litet test och det verkar som att man kan blanda radion och spellistan. Bara att sätta igång radion så hamnar ett gäng låtar i Play queue, sen kan man dra in andra låtar till kön. Verkar inte funka om man tar tag i hela spellistan (namnet på listan alltså), då försvinner det gamla i kön, men om man markerar låtarna och drar in dom så är radiolåtarna kvar.
  Gissar på att nån radiolåt måste vara sist i kön för att den ska fatta att den ska fortsätta spela radio.
  Lite pilligt och långt ifrån optimalt, men det går.

  1. Jag har laborerat med det där och inte funnit någon tillfredsställande lösning. Enklast tycker man ju att det borde vara att köa första låten i radion för att radion ska gå igång, men icke. Speciellt störande är det att om man gör en sökning så blir hela sökningen en kö… Nåja, det kanske blir enklare i framtiden och tills dess kan jag nog nöja mig med att sköta det manuellt. :)

 3. Ett enklare sätt att bara sätta en låt på repeat (utan att behöva skapa en spellista eller söka fram den så specifikt att ingenting annat följer med) vore inte heller fel.

  //JJ

  1. Tack! Många intressanta tips även om de tyvärr inte löser många av de problem som fortfarande finns, typ att samlingsplattor åtgår från sitt släppår och inte från när låten släpptes första gången. Och att det finns 944 genrer att söka på hjälpte ju föga när ungefär 100 % av de jag provsökte på gav noll träffar. Nå, intressant ändå, så tack för länken! :)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!