Om smicker, gitarrfodral och webbtjänster

Jag önskar jag kunde skriva som Kriss Andsten på Raljant.se när han berättar att ”jag har alltid gillat musikanter och deras affärsmodell. Ser man ett värde i det man ser kan man visa uppskattning genom lite småpengar.” Själv tillhör jag snarare den skaran som känner mig lite besvärad av gatumusikanternas närvaro. Jag kan inte svara på varför. Det finns förmodligen lika många anledningar som nedslagna blickar, är jag rädd. I bästa fall kan vi säga att det är för att jag sällan har pengar på mig och väldigt få gatumusikanter tar kort.

Kriss inlägg stämmer dock till viss del med min uppfattning. ”Tanken tilltalar mig – både att kunna droppa en dosör i andras gitarrfodral och – krasst sett – att själv få lite småmynt i mitt eget.” Jag håller med! Jag tycker att de som musicerar, de som skriver och skapar, ska få betalt: både i uppskattning och pengar (även om det i många fall rör sig om småpengar). Det är därför jag gillar tanken på Spotify. Det är möjligt att artisterna i slutändan får skitsummor, men jag har åtminstone bidragit efter min förmåga.

Den poäng Kriss kommer fram till, redan i första stycket effektivt nog, är den orange-gröna knapp som nu dykt upp i högerspalten och under varje inlägg. Knappen hänger ihop med en webbtjänst kallad Flattr och som, enkelt förklarat, placerar en gitarrväska på min webbplats (eller din, om du vill det) där du kan slänga några kronor ifall du gillar det du ser. Ur din synvinkel innebär det att du varje månad avsätter en summa som sedan fördelas jämnt mellan de inlägg, bilder eller vad det än må vara som du tryckt på. Allt du behöver göra är att registrera dig på Flattr och fortsätta surfa runt som tidigare.

Jag hyser inga förhoppningar om att jag på det här sättet tjänar mitt levebröd. Det är inte heller meningen. Att jag skaffat ett Flattr-konto har huvudsakligen tre anledningar: 1. jag vill kunna bidra själv, 2. jag är nyfiken och 3. ska tjänsten fungera som jag vill behöver den användare och då kan jag inte gärna stå bredvid och tycka att alla andra ska bidra.

Så, tycker ni att det här låter bra bör även ni använda Flattr. Inte nödvändigtvis på mig (det vore en ära, men det är inte poängen) utan på det ni tycker är bra i allmänhet. Gitarrfodralen är öppna.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!