Nick Davidson — Pirates, Punks & Politics

Nick Davidson
246 s. Sports Books 2020 (2014)


Mitt fotbollsintresse är grundmurat, stadigt sedan barnsben och, inte minst fotbolls-VM 1994. Eller, det var vad jag trodde. Efter att ha följt topplagen i Champions League och … hrm … ”investerat” åtskilliga timmar i olika versioner av Football Manager– och FIFA-spel kom jag till en punkt då det inte kändes så meningsfullt längre. Transfersummer och löner blev allt högre, det sportsliga allt mindre viktigt och mitt i allt vill några lag bilda en superliga allt medan fotbollen flyttar från de kanalerna som ingår i mitt tv-utbud. Fotbollsvärlden vill frikoppla sig från övriga världen, men det är inte möjligt. Allt kändes ihåligt.
     Någonstans i detta fick jag upp ögonen för ett lag i den tyska andradivisionen: FC St. Pauli från Hamburg. Det verkar ganska långsökt kan tyckas, men författaren Nick Davidson lyckas i sin Pirates, Punks & Politics ringa in varför det är ett rimligt lag för mig att följa här i från Ljungsbro.
     FC St. Pauli har ett rykte som vida överstiger deras sportsliga framgångar. Få och ganska framgångsbefriade gästspel i Bundesliga och en semifinalplats i inhemska kuppen tillhör undantagen. Nej, FC St. Paulis rykte handlar om något annat. Sedan slutet av 1980-talet och början av 1990-talet har både klubb och supportrar antagit en mer vänsterpolitisk profil. Uttalat anti-fascistiska, anti-sexistiska, anti-homofoba har klubbens supportrar ofta hamnat i skottlinjen för både nynazistiska supportrar från andra lag och polisen. När allt känns ihåligt finns här en klubb som både står för något och står upp för något.
     Davidson skriver både klubbens och stadsdelens historia, varvat med berättelser från några av de matcher han varit på. Den nuvarande politiska profilen är absolut inte självklar utan något man har fått kämpa för, både internt och mot andra intressen (huvudsakligen kommersiella), och stundtals har klubben varit vid avgrundens kant. Och Davidson visar att det fortfarande är en kamp och att det finns dem som vill sälja principerna till högstbjudande. Ändå tycks glöden osläckbar, och det behövs i dagens businessdrivna, internationella fotboll. Inte många andra klubbar skulle skicka med de pamfletter som uppmanar till flyktinghjälp med den klubbmerch de säljer.
     Självklart får man ta hänsyn till att Davidson själv är ett FC St. Pauli-fan (liksom undertecknad), men Pirates, Punks & Politics är inte enbart en hyllningsskrift. Boken hade nog inte funnits utan klubbens och supportrarnas samhälleliga engagemang (och jag vet att jag hade varit helt ointresserad av alltsammans om det inte vore för det) men det finns utrymme för både diskussion och självkritik innanför bokens pärmar. Att FC St. Pauli är en unik klubb med viss underdog-status går dock inte att sticka under stol med.
     I skrivande stund har 2. Bundesliga vinteruppehåll och högst upp i tabellen hittar vi FC. St Pauli på 36 poäng, tätt följt av SV Darmstadt 98. Om ordningen står sig efter ytterligare 16 omgångar tar laget klivet upp i högstaligan och då seglar en tågresa till Hamburg och Millerntor-stadion högt upp på min önskelista.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!