N. K. Jemisin — The Fifth Season

N. K. Jemisin
449 s. Orbit 2016 (2015)


Amerikanska N. K. Jemisin (f. 1972) har tagit fantasy-världen med storm. Den stora succén kom med The Broken Earth Trilogy, alla tre delarna vann det prestigefyllda Hugo Award för bästa roman (2016, 2017 och 2018). Och när jag nu läst första delen, The Fifth Season kan jag förstå varför.
     Världen boken utspelar sig i härjas av jordbävningar, skred och tektoniska plattor som skapar förkastningar. Med jämna mellanrum, några hundra år sådär, drabbas kontinenten av en megakatastrof som tar slut på det mesta av ordnat liv. Samhället är uppbyggt av små sammanslutningar, Comms, och ett sorts kastsystem där alla tilldelas ett namn och en roll utifrån detta. Dessutom finns det ”orogenes” som har kraften att kontrollera jord och temperatur. Dessa ses ned på, i värsta fall blir de ihjälslagna på momangen, i annat fall sätts de i träning.
     I detta får vi följa tre personer. Den unga flickan Damaya som visar sig vara en orogene och vars föräldrar säljer henne för att slippa ta hand om henne, kanske kan hon få den träning hon behöver för att klara sig? Syenite som gått i träning sedan hon var liten och nu har fått i uppdrag att avla barn tillsammans med en av de mäktigaste orogenerna som finns. Och slutligen Essun som hittar sin son ihjälslagen för att han visat sig vara en orogene, och maken och dottern på rymmen. Hon ger sig ut för att hitta dottern och slå ihjäl barnens pappa.
     Jemisin har byggt en solid värld för sin berättelse. De egenheter världen har ger tydliga konsekvenser för hur människorna beter sig och samhället byggs upp. Kuststäder är ovanliga eftersom de riskerar att sköljas bort av jättevågor och byggnaderna är gjorda i elastiska material så att de ska klara jordbävningarna bättre, för att ta två exempel. Jag både beundrar och inspirerar de som orkar göra det jobbet ordentligt.
     The Fifth Season har också en litterär ton som är ovanlig inom fantasylitteraturen. Jemisin använder ovanliga grepp, som andra persons-berättande, och låter läsaren komma när figurerna på ett sätt som inte är helt vanligt inom genren.
     The Fifth Season är en solid och modern fantasyroman. Även om jag inte blir helt medsvept finns det ändå stor potential för den som vill förkorvra sig i en välskriven berättelse och en originell värld.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!