In the Loop

in-the-loop

Regi: Armando Iannucci
106 minuter. 2009


Det finns dagar då politikerföraktet är extra starkt, dagar då cynismen färgar världen svart och tron på att något kan ändras med demokratiska medel är obefintlig. Jag gissar att det var en av dessa dagar som Armando Iannucci (f. 1963) bestämde sig för att göra In the Loop (som en spin-off på tv-serien The Thick of It (2005-2012)). Filmen är nämligen nattsvart satir och till och med den mest härdade idealisten skulle kunna tappa modet. Om det inte var för att den var så förbaskat rolig.
     En relativt klantig brittisk minister spelad av Tom Hollander (f. 1967) råkar säga att en insats i mellanöstern är ”unforeseeable” och helvetet brakar därefter löst. Vad som sagts och vad som inte sagts, och framförallt vad som menats, blir föremål för såväl offentliga drev som diskussioner bakom lyckta dörrar. Relationen mellan Storbritannien och USA försvåras och ministern blir en bricka i spelet om militära interventioner där krafterna som vill ha krig stångas med de som inte vill det.
     Ivrigt svärande försöker den brittiska regeringens kommunikationschef spelad av Peter Capaldi (f. 1958) gör sitt bästa för att utan att synas få sin vilja igenom. Hela filmen kretsar kring hans roll som spin doctor (någon vidare svensk översättning av begreppet har jag inte hittat) och även om det är mer lågmält där så påminner det mycket om Robert De Niros roll i Wag the Dog (1997). Genom In the Loop får vi en inblick i vad som försiggår i de politiska kulisserna, även om det här är fiktion — vi vet trots allt att lobbyorganisationer och ekonomiska krafter härjar bortom våra blickar och att dessa färgar besluten som fattas och målen de folkvalda strävar mot.
     Detta till trots är den stora behållningen manus och skådespeleri. En rad fina insatser, bland annat från redan nämnda Hollander och Capaldi, gör In the Loop till en njutning. Filmen innehåller en av de roligaste scenerna jag har sett i någon film någonsin, nämligen när James Gandolfinis (1961—2013) generallöjtnant diskuterar förutsättningarna för ett krig med en statssekreterare spelad av Mimi Kennedy (f. 1948) på en privat tillställning. Det finns en viss överraskningsfaktor som jag inte vill ta ifrån er genom att beskriva det hela ytterligare. Överlag är annars filmen fylld av snabba ordväxlingar och kreativa förolämpningar (varav vissa visserligen kunde ha besparats oss) och det är tveksamt om In the Loop gör sig som en film att slötitta på.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!