Mary Robinette Kowal — Forest of Memory

Mary Robinette Kowal
85 s. Tom Doherty Associates 2016 (2014)


Flerfaldigt prisbelönade Mary Robinette Kowal (f. 1969) har i kortromnen Forest of Memory gjort en liten, oförglömlig (lämpligt nog) berättelse om att minnas på egen hand när tekniken gör det allt lättare att komma ihåg men allt svårare att minnas.
     Katya Gould samlar på ”authenticities” (objekt som en gång i tiden haft ett användningsområde men inte längre har det) och ”captures” (inspelningar av upplevelser som ingen längre upplever). Det första hon gör i berättelsen är att köpa skrivmaskinen vilken hon skriver ner sina minnen på, en annan typ av ”capture”, men en nödvändig sådan givet vad hon varit med om.
     När hon färdas genom skogen ser hon rådjur. Sedan upptäcker hon att hon är offline och varit det de senaste tio minutrarna. Ingen möjlighet att spela in, ingen möjlighet att få hjälp av sin huvuddator. Plötsligt kommer en balaklava-klädd man med gevär som uppenbarligen gör något med de (mer eller mindre) utrotade djuren, vars utrustning verkar vara det som stör ut Katyas system och vars arbetsgivare inte tycker att det är lämpligt att Katya får störa hans arbete.
     Är hon kidnappad? Mjo, förmodligen, men vad värre är så måste hon förlita sig på sina egna sinnen. Hon kan inte ta hjälp av huvuddatorn för att uppskatta situationen, kan heller inte utvärdera några inspelningar i efterhand. Trots att hon, formellt sätt, har sällskap nu, har hon kanske aldrig varit så ensam som nu och det är väl på något sätt också en beskrivning av stora delar av vårt samhälle. Jag tycker verkligen om Kowals lågmälda sätt att ta sig an frågan. Det är minimalistiskt samtidigt som det i någon mån är science fiction (en kombination jag inte är särskilt van vid i vilket fall) och Forest of Memory känns också fullkomligt relevant.
     Lite störiga är stavfelen som är medvetna, en fernissa på Katyas berättelse nedtecknad på skrivmaskinen, men som ganska ofta känns lite för konstruerade för att göra vad som är tänkt. Ingen större grej, men en liten nackdel på en, på det stora (lilla) hela, utmärkt kortroman.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!