Helen Oyeyemi — Mr Fox

Helen Oyeyemi
277 s. Picador 2011 (2012)


Kanske har du hört sagan om Blåskägg? En rik man som reser bort och lämnar sin hustru i huset där han bott med sina tidigare fruar, en nyckel och en anmodan om att absolut inte använda den till det förbjudna rummet. Nyfikenheten vinner och där inne hittar hon de tidigare fruarnas lik. Blåskägg upptäckte sin hustrus olydighet och skulle just till att döda henne när hennes bröder kommer och slår ihjäl honom. Myten finns i olika versioner och på olika språk. I Storbritannien är han mer känd som Mister Fox.
     Året är 1938 och den framgångsrika författaren St John Fox får påhälsning av Mary Foxe. Det var länge sedan sist och han blir förvånad. Framförallt eftersom hon inte finns utan är påhittad av honom själv. Hon ber honom, kräver, att han ska sluta mörda sina kvinnliga figurer.
     Brittiska författaren Helen Oyeyemi (f. 1984) berättar i Mr Fox en historia i många lager, om St John Fox, hans fru och den fiktiva men ytterst närvarande Mary Foxe. Alla tre får komma till tals och som läsare kan man inte riktigt lita på någon av dem. Dessutom spinner alla tre berättelser i berättelser i berättelser på ett mycket utmanande vis. Det är emellanåt svårt att följa med i var förvecklingarna sker, men å andra sidan är det sällan helt nödvändigt.
     För St Johns del är Marys ankomst ett dilemma. Han har inga höga tankar om sin fru Daphnes intellektuella förmåga medan Mary utmanar honom på ett sätt som han inte kan motstå. Är han förälskad? Är det ens möjligt att vara förälskad i någon som man själv hittat på? Mary, å sin sida, måste utforska sin egen karaktär. Plötsligt fanns hon bara där och måste som figur uppfinna sin egen rundhet. Daphne, slutligen, måste växa. St Johns blick gör henne platt, men när hon slutligen stöter på Mary finner hon nya djup och linjer i sig själv.
     Mr Fox är en trevlig och finurlig roman, med mycket att upptäcka och som med all säkerhet har omläsningspotential. Den är välskriven och har man inget emot de vindlande berättarnivåerna tror jag säkert att man kommer uppskatta Oyeyemis bok mycket.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!