Marjane Satrapi — Broderier

Marjane Satrapi, i översättning av Gabriella Theiler
140 s. Galago 2006 (2003)


Anade Marjane Satrapi (f. 1969) vad som skulle komma när hon 2003 släppte Broderier? Jag vill gärna tro det. Hennes självbiografiska serier känns lite som om de står utanför tiden, inte som klassiker direkt (eller kanske det också), snarare som observatörer eller antropologer.1
     I Broderier låter hon en grupp iranska kvinnor i grupp tala ut om relationen till män. Kärlek och giftermål, förväntningar och sex, allt avhandlas av kvinnorna och det är tydligt hur vissa av dem valt, i den mån de alls haft möjlighet att välja, frihet framför trygghet, medan andra fastnat i en tankevärld där status och anseende måste skaffas och upprätthållas. Ingenting av detta är unikt för iranska kvinnor, även om det tar sig lite olika uttryck beroende på var i världen man befinner sig.
     I ljuset av #metoo förvandlas skvallret2 till skalv, vart och ett starkare än det förra. Det blir tydligt att dessa diskussioner blir ventiler, om än i slutna rum, och att dessa ventiler på många sätt är livsavgörande. Förra hösten fick dessa ventiler offentligt utrymme och blev förhoppningsvis starten på en revolution vi inte än sett slutet på, och utan dessa slutna rum och privata konversationer hade nog inte nästa steg varit möjligt. Broderier är en illustration av detta.
     Satrapi är en mycket god berättare, hanterar både sorg, humor och didaktik välavvägt. Stilen är densamma, enkla men kraftfulla bilder, som i den fantastiska Persepolis (2000—2003), även om Broderier är mindre i såväl omfång som anspråk. På något sätt berättar de ändå samma historia, ögonblick och sammanhang som ser väldigt specifika ut, men blir universella. Satrapi besitter på det sättet en fantastisk förmåga.

Show 2 footnotes

  1. Vilka, ska väl tilläggas, inte alltid varit så bra på att stå utanför tiden.
  2. Det är vad det ser ut som på ytan, men inte vad det egentligen är, långt ifrån funktionen det fyller.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!