Lyra Koli — I tiden

Lyra Koli (fd. Ekström Lindbäck)
294 s. Modernista 2017 (2016)


När jag köpte romanen I tiden av Lyra Koli (f. 1990) på bokrean 2020 var det utan plan för att någon sagt att det skulle vara intressant, men den blev stående till nu. Vad lite jag visste där i februari för ett och ett halvt år sedan och hade jag läst den då istället för nu hade kanske upplevelsen varit en helt annan. Vaddå, frågar någon, handlar den om pandemin eller? Nej, inte alls, men jag läser den som en bok om mående.
     Ytligt sett är I tiden en bok som ligger ganska långt ifrån mig. Jag är inte modeintresserad, jag är inte någon Stockholmshipster, och jag tror aldrig jag har ens snuddat vid det liv som bokens huvudperson Christoffer lever. Vårt venn-diagram är två fristående cirklar. Christoffer klär sig moderiktigt, medveten om varje söm och varje detalj i det yttre, han skriver krönikor och åker på modeveckor och däremellan försöker han ängsligt passa in i den snårskog av relationer som han befinner sig i. Fast det är något som skaver och när han känner efter så är det nog han och inte tillvaron. Han blir alltmer främmande för allt det han tidigare tagit för givet och blir snart sjukskriven för någon form av utmattningsdepression.
     Det här gradvisa förfrämligandet som symptomen utgör beskriver Koli oerhört bra, och jag kan känna igen åtminstone det, hur den psykiska ohälsan tar sig fysiska uttryck och man inte kan göra något åt det och söker andra förklaringar. I tiden understryker också att man kan vara både privilegierad och leva drömmen och ändå må skit. Det är trösterikt, på sitt sätt, och Christoffer hittar åtminstone någon lisa för själen.
     Annars är I tiden en ganska stillsam roman. Det händer inte särskilt mycket, trots tredjepersonsperspektivet upplever jag att det är en ganska inåtvänd berättelse som uppehåller sig mer vid sinnesrörelser än händelser. Det är också trösterikt, men på ett helt annat sätt, att det finns berättelser där inget egentligen händer, men som kan få någon form av genomslag ändå. Jag önskar större utrymme för böcker som I tiden.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!